Loeb pakt grote voorsprong

Roel (jozef444)
De eerste dag van de rally van Nieuw Zeeland zit er op. De rijders hebben 128.47 kilometer aan special stages gereden onder een bewolkte hemel en een temperatuur van rond de 20 graden. Het was een interessante ochtend, maar in de middag kwam het team van Citroën sterk opzetten. Sebastien Loeb eindigt de dag op de eerste plaats in het algemeen klassement.

Stage 1
De eerste stage van de dag was de snelle proef Parahi van 25 km. Petter Solberg begon de rally goed en zette een tijd neer net onder de 13 min. Tweede op de proef werd Loeb op 1.7 sec, derde werd teammaat van Loeb, Francois Duval. Achter de twee Citroën rijders eindigde Marcus Grönholm met de Peugeot, de Fin verloor 4.6 sec. op Solberg. Janne Tuohino starte de wedstrijd niet goed met zijn Skoda. De ECU van zijn Fabia WRC moest vervangen worden, daar kreeg hij een 50 sec. tijdstraf voor.


Toni Gardemeister met zijn Focus WRC in actie

Stage 2
Grönholm pakt, na de wat tegenvallende prestatie op stage één, de overwinning op stage twee. Loeb en Solberg pakken een gedeelde tweede plaats op 1.2 sec van de Peugeot rijder. Vierde wordt Markko Märtin op 4.4 sec. van zijn teammaat. Francois Duval wil deze wedstrijd zeker punten scoren, iets wat hem in de eerste wedstrijden niet is gelukt. Dit is ook de reden waarom de Belg niet voluit rijdt, toch pakt hij nog de vijfde tijd op de stage.

Stage 3
Stage drie zorgde voor een verrassing. De jonge Australiër Chris Atkinson zette met zijn Subaru de eerste tijd neer op de stage. Hij was 1.2 sec. sneller dan Loeb over de 11.24 km. lange proef. Zijn teammaat Solberg werd derde met een achterstand van 1.8 sec. Het is een knappe prestatie van Atkinson, dit is pas de vierde wedstrijd die de Aussie met een WRC auto rijdt.


Stage winnaar Chris Atkinson

Stage 4
De strijd om de eerste plek is nu losgebarsten. Stage vier zorgt voor de tweede overwinning voor Grönholm, gevolgd door Atkinson op plek twee en Loeb op plek drie. Solberg finisht als vijfde en verliest daarme de leiding in het algemeen klassement aan Loeb. De eerste drie in dit algemeen klassement staan echter op minder dan een seconde achterstand van elkaar. Loeb heeft een voorsprong van 0.6 sec op Grönholm, en 0.8 sec op Solberg.

Stage 5
De middagsessie begon met het opnieuw rijden van Batley 2. Loeb pakte zijn eerste stage overwinning van de rally. Hij versloeg Grönholm op plek twee met een ruime voorsprong van 7.5 sec. Solberg verliest veel tijd op de Fransman, hij eindigt als vierde op 9.8 sec.

Stage 6
Citroën pakt zijn eerste één-twee van de wedstrijd. Loeb pakt zijn tweede stage overwinning op 4.3 sec. van zijn teammaat. Toni Gardemeister pakt met zijn Ford de derde tijd na een slecht begin van de wedstrijd. Grönholm en Solberg eindigen respectievelijk op plek vier en plek vijf en verliezen meer tijd in het algemeen klassement.


Gigi Galli in actie op de proef

Stage 7
Citroën pakt op stage zeven een indrukwekkende tweede één-twee stage overwinning. Loeb pakt weer de snelste tijd en heeft nu een voorsprong van meer dan 20 seconden op Grönholm in het algemeen klassement. Subaru zakt terug, Solberg en Atkinson finishen op plek vijf en zes op deze stage. Gigi Galli reed een goede race rond plek 6 tot op deze proef. De Italiaan krijgt motorproblemen, maar weet nog wel op plaats 13 op 40 sec. van de leider te eindigen.

Stage 8
Chris Atkinson heeft de smaak te pakken en pakt op de laatste stage van de dag zijn tweede overwinning. Zijn teammaat Solberg viel alleen weer tegen met een zevende plek op de stage, hij verloor de derde plek in het algemeen klassement aan Citroën rijder Duval die als tweede op de stage eindigde. Gardemeister pakt met Ford plek drie op de stage met een voorsprong van 0.9 sec. op leider in het algemeen klassement Sebastien Loeb.

Algemeen klassement na dag 1:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr1:12:01.1
2.M. GrönholmPeu1:12:24.2+23.1
3.F. DuvalCitr1:12:27.8+26.7
4.P. SolbergSub1:12:32.8+31.7
5.C. AtkinsonSub1:12:55.4+54.3