Uitslag Ronde van Vlaanderen

Maurice (mbn)
De Ronde van Vlaanderen is gewonnen door Tom Boonen. Op magnifieke wijze wist Boonen te bewijzen vandaag de sterkste te zijn.

Om tien uur vanochtend mochten de renners na twee weken van voorbereidingswedstrijden eindelijk aan de Ronde van Vlaanderen starten. Verrassend was het starten van Max van Heeswijk, die in de startlijsten niet was opgenomen. Bij de start en in de eerste plaatsen waar de koers langs kwam had zich veel publiek verzameld.

In de eerste uren werd er rustig gekoerst met 43 kilometer per uur. Er waren wel enkele uitlooppogingen, maar pas na twee uur kwam de koers wat los. Een kopgroep van zes man pakt genoeg voorsprong om wat langer vooruit te blijven. Meest opvallende naam in de kopgroep is Magnus Backstedt, de winnaar van Parijs - Roubaix van vorig jaar.

De kopgroep, bestaande uit Barredo, Backstedt, Mourey, Zaballa, Marzoli en Boucher, krijgt maximaal vijf minuten voorsprong. Bij het begin van de bergzone begint het peloton echter in te lopen. Voor ieder moeilijker stuk schroeven de favorieten het tempo op om vooraan te zitten en niet in het gedrang terecht te komen. T-Mobile, Quick Step en Domina Vacanze zijn daarbij met name actief.

In de sprint naar de Oude Kwaremont heeft Davitamon - Lotto het ongeluk aan de zijde. Twee knechten voor Van Petegem, Vansummeren en Vansevenant, vallen en moeten opgeven. Op de volgende heuvel, de Paterberg, toont Quick Step vooraan aan machtig te zijn en rijdt met drie man op kop van een nog groot peloton. Het peloton gaat op de Paterberg wel in lijn, man voor man, naar boven.

De kopgroep dunt op de heuvels uit tot drie man en ook het voorste deel van het peloton varieert in grootte. Bij de klimmetjes tonen zich steevast Van Petegem, Boonen en Klier. Echt de forcing doorvoeren gebeurt echter nog niet, terwijl er dan nog maar 50 kilometer is te rijden en de kopgroep bijna gepakt is.

Ballan, die zich al in de driedaagse van De Panne liet zien, kiest de aanval en komt alleen voorop te rijden. Op de Valkenberg voert Klier de forcing door. Hij krijgt Boonen en Van Petegem mee, terwijl Dekker moet lossen. De drie grote favorieten, Klier, Boonen en Van Petegem, vormen met nog 30 kilometer te gaan samen met de ervoor ontsnapte Petito en Zabel een groep, die nog een halve minuut achterstand hebben op Ballan.

Ballan wordt door de vijf ingerekend en kan mee met de toppers. De Muur levert niet het verwachte spektakel op. Van Petegem trekt op kop wel door, maar na de Muur is de hele groep nog bij elkaar. Op de Bosberg probeert eerst Klier het en daarna Boonen, maar ze krijgen elkaar niet eraf gereden. Petito en Zabel zijn duidelijk de minderen, maar komen toch telkens terug. Ballan kan verrassend goed volgen.

Op negen kilometer voor het einde springt Boonen weg. Eerst Klier en daarna Van Petegem proberen naar hem toe te springen, maar redden het niet bij de sterke Boonen te komen. De vijf man achtervolgen tezamen, maar verliezen alleen nog maar tijd op Boonen. Met gebalde vuisten en met de armen omhoog komt een duidelijk geëmotioneerde Boonen over de finish. Hij weet de Ronde van Vlaanderen te winnen, voor Klier en Van Petegem, die tweede en derde worden.

Uitslag:
1. Tom Boonen (Bel) in 6u22'49"
2. Andreas Klier (Dui) +0.33
3. Peter van Petegem (Bel) +o.43
4. Erik Zabel (Dui) z.t.
5. Roberto Petito (Ita) z.t.
6. Alessandro Ballan (Ita) z.t.
7. George Hincapie (VS) +1.43
8. Leon van Bon (Ned) z.t.
9. Segei Ivanov (Rus) z.t.
10. Vladimir Goussev (Rus) z.t.
11. Juan Antonio Flecha (Ita) z.t.
12. Karsten Kroon (Ned) z.t.
13. Bernhard Eisel (Oos) +2.04
14. Fabian Baldato (Ita) z.t.
15. Allan Johansen (Den) z.t.
16. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
17. Nico Mattan (Bel) z.t.
18. Mirko Celestino (Ita) z.t.