De Haan baalt van gedrag spelers

Maurice (mbn)
Foppe de Haan heeft zich kritisch uitgelaten over het gedrag van zijn jonge spelers. De bondscoach van Jong Oranje vond dat de jeugdinternationals zich te snel geïrriteerd gedroegen.

In de verloren wedstrijd tegen Jong Roemenië pakten de spelers van Jong Oranje vier keer geel en één keer rood. Aanvoerder Van Persi kreeg rood na een opstootje met Marius Nicolae Constantin. Hoewel De Haan de scheidsrechter niet goed vond fluiten, had hij gehoopt op meer zelfbeheersing van zijn spelers.

Hij is dan ook kritisch op het vertoonde gedrag: "Er is geen ander land waar we zoveel 'gedoe' met de scheidsrechters hebben. Zelfs bij A1-elftallen en beloftenteams van profclubs zie ik het probleem terugkeren: als er ook maar iets tegenzit, hebben de spelers hun irritatie niet in de hand en leggen ze de bal bij de scheidsrechter."

Hij vervolgde: "Het zal wel bij onze maatschappij horen, waarin jongeren mondig zijn en moeilijk autoriteit accepteren, maar het wordt een groot probleem voor onze voetbalwereld. Ik ben tot de conclusie gekomen dat Nederlandse jeugdinternationals snel geïrriteerd raken. In Roemenië kwam dat door het harde, droge veld en de arbitrage. Dan hebben ze zich niet meer in de hand."

Met het gedrag van Van persie was De Haan zeker niet gelukkig: "Vooropgesteld: het opstootje had hooguit met geel bestraft moeten worden. Die scheidsrechter floot ook niet goed. Maar een goede arbiter had daarvoor al tegen Van Persie opgetreden toen die over de bal sprong en bewust op de enkel van een tegenstander stond. Van Persie was voortdurend irritant bezig tegen die man. Niet echt slim, uiteindelijk word je daarvoor een keer afgestraft."

Na een gesprek met de speler van Arsenal is het al wel weer uitgepraat. Volgens De Haan is Van Persie wel een speler die commentaar accepteert. In het gesprek gaf Van persie zijn fout toe: "Robin was daarin heel eerlijk, hij zag dat hij fout zat."