Overzicht dag 3 WK Baanwielrennen

Bram (Chiel-Montagne)
Ook op de derde dag van het WK Baanwielrennen was er weer succes voor de Nederlandse equipe, maar er gebeurde natuurlijk meer. Een overzicht van de finales en belangrijkste gebeurtenissen van dag drie.

Scratch

De eerste finale die op dag drie op het programma stond was die van de scratch. Het principe van de scratch is eenvoudig: de renners koersen 15 kilometer (zestig ronden) en degene die zijn wiel als eerste over de meet drukt, wint. Min of meer een wielerkoers in het klein. De scratch werd gisternacht gekenmerkt door veel aanvallen, omdat niet iedereen een massaspurt zag zitten, maar geen enkele renner slaagde erin vooruit te blijven. Zodoende moesten de negentien deelnemers dus gaan sprinten om de wereldtitel. De spurt werd uiteindelijk makkelijk gewonnen door de twintigjarige Deen Alex Rasmussen. Hij versnelde op 200 meter van de streep, en niemand kwam meer over hem heen. Het zilver ging naar de Nieuw-Zeelander Gregory Henderson en het brons naar de Belg Matthew Gilmore. De Nederlander Wim Stroetinga werd zevende.

Uitslag
1 Alex Rasmussen (Den)
2 Gregory Henderson (NZe)
3 Matthew Gilmore (Bel)

Individuele achtervolging voor vrouwen

De finale van de individuele achtervolging voor vrouwen ging tussen twee Australische dames: Katie Mactier en Katherine Bates. Zij hadden zich als snelste rensters geplaatst voor de finale en moesten in een één-tegen-één duel uitvechten wie de regenboogtrui mocht aantrekken. Mactier beslechte het duel uiteindelijk met speels gemak in haar voordeel. Bates moest dus genoegen nemen met het zilver. De Zwitserse Thürig won het brons na haar winst op de Russische Elena Tchalykh in de race om plaats drie.

Uitslag
1 Katie Mactier (Aus) 3.38.720 (49.378km/h)
2 Katherine Bates (Aus) 3.42.848 (48.463km/h)
3 Karin Thürig (Zwi) 3.45.490 (47.895km/h)

Ploegenachtervolging

Levi Heimans, Jens Mouris, Peter Schep en Niki Terpstra stonden in de finale van de ploegenachtervolging tegen de topfavorieten uit Groot-Brittannië. Vreemd was het dan ook niet dat de Nederlanders in de finale een maatje te klein waren voor de Britten. Na één kilometer zat het Nederlandse viertal nog enigszins in het spoor van de Britten, maar uiteindelijk legde ze het toch af: 4.05,619 tegen 4.09,971. De Australische ploeg versloeg Nieuw-Zeeland en legde beslag op het brons.

Uitslag
1 Groot-Brittannië
2 Nederland
3 Australië

Sprint voor vrouwen

Vrijdagnacht hadden Tamilia Abassova, Victoria Pendleton, Anna en Kerrie Meares zich al geplaats voor de halve finales. En gisteren werd dus beslist wie zich wereldkampioene mocht noemen. Abassova plaatste zich ten koste van Kerrie Meares voor de finale en ook haar zus moest haar meerdere erkennen in de Britse Pendleton. In de finale won de Britse gemakkelijk de eerste 'heat' om vervolgens ook de tweede winnend af te sluiten en zich zo tot koningin van de sprint te kronen. Het duel tussen de twee Australische zusjes om de bronze plak werd gewonnen door zus Anna.

Uitslag
1 Victoria Pendleton (GBr)
2 Tamilia Abassova (Rus)
3 Anna Meares (Aus)

Sprint voor mannen

Tenslotte stonden de mannelijke sprinters nog de kwalificaties, achtste finales, kwartfinales en rit om de 5e tot en met 8e plaats voor het onderdeel sprint op het programma. Nederland had met titelverdediger Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt drie renners in de strijd om de felbegeerde wereldtitel. Het trio startten de kwalificatie voortvarend en eindigden gezamenlijk in de top vijftien: Bos (1e), Veldt (8e) en Mulder (13e). In de achtste finales slaagden Bos en Mulder zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Bos versloeg de Japanner Kazuya Narita en Mulder won nipt van de Duitser Stefan Nimke. Voor Veldt was de achtste finales wel het eindstation. De Nederlander verloor van de Australier Jobie Dajka. Dajka bleek vervolgens in de volgende ronde ook een plaaggeest te zijn voor de huidige wereldkampioen, Bos. En ook Mulder verdween van het strijdtoneel. Hij werd verslagen door de Duitser Rene Wolff. Zodoende zullen Wolff, Dajka en de Fransen Mickaël Bourgain en Grégory Bauge vannacht gaan uitmaken wie zich de opvolger van Bos mag noemen.