Voorbeschouwing Milaan-San Remo

Maurice (mbn)
Morgen gaat het echte seizoen van de klasssiekers van start. Met 296 kilometer is Milaan - San Remo één van de langste wielerwedstrijden van het jaar en dat moeten de renners zo vroeg in het seizoen zien te overleven.

Vaak wordt minachtend gesproken over Milaan - San Remo. Een wedstrijd waar op het einde vaak nog de sprinters kunnen winnen, kan nooit echt zwaar zijn volgens de populaire mening. De renners denken daar echter anders over. De afgelopen weken wilden zij voornamelijk wedstrijdkilometers in de benen kijgen.

Vooraf zijn er drie grote favorieten. Rabobank heeft met ProTour-leider Oscar Freire een grote troef in handen. Daarnaast zijn echter ook Alessandro Petacchi en Tom Boonen goed in vorm en zijn sterk genoeg om na 296 kilometer mee te kunnen doen om de overwinning. In de sprint zijn Mario Cipollini en Erik Zabel als outsiders bijzonder gemotiveerd om de andere sprinters te verrassen. Cipollini noemt deze koers zelfs een hoofddoel voor dit jaar.

Daarnaast zijn er genoeg renners die hopen het sprintfeestje te kunnen verstoren. Erik Dekker, Alejandro Valverde, Paolo Bettini, Jens Voigt en nog een tiental anderen zullen ongetwijfeld loeren op een ontsnappingskans. Zoals ieder jaar is daarbij de grote gok wat er op de laatste klim, de Poggio, zal gebeuren. Met name is de vraag of Rabobank en Quick Step zullen proberen de groep bij elkaar te houden of toch voor de ontsnappingskans zullen gaan.

Morgen zal duidelijk worden wie de eerste eendaagse koers uit de ProTour wint en of Oscar Freire de leidertrui kan behouden. Wie alle deelnemers met de rugnummers wil bekijken kan hier kijken.