FIA dreigt met Australische boycot

Wouter (ziggyziggyziggy)
De FIA overweegt in de toekomst haar races voor de verschillende wereldkampioenschappen in Australië te schrappen. Ze heeft dit bekend gemaakt in reactie op de uitspraak van een rechtbank in Melbourne waardoor Minardi toestemming kreeg toch aan de start te verschijnen van de Australische Grand Prix.

De Victoria Supreme Court heeft de FIA gesommeerd Minardi toe te laten tot de Australische Grand Prix. In een persbericht verklaart de FIA dat de rechtbank geen overleg heeft gepleegd met de FIA voordat het vonnis geveld werd. De FIA voelt zich hierdoor gepasseerd als organisator van de race.

De FIA schrijft: "De rechter vond het blijkbaar correct om zich te bemoeien met de organisatie van een belangrijk sportevenement, de aangestelde internationale officials te negeren en het regelgevende orgaan te bevelen auto's toe te staan die niet voldoen aan de internationale reglementen, zonder vooraf beide kanten van de zaak te hebben aangehoord. Als Australische wetten en procedures rechters deze vrijheid gunnen, zal de World Motor Sport Council moet beslissen of er ooit nog een race voor een wereldkampioenschap in Australië kan worden gehouden."

Bernie Ecclestone voegde in een interview met The Sun toe dat hij vindt dat Stoddart de sport zou moeten verlaten. "Paul is al vanaf het begin een lastpost geweest, maar we hebben hem altijd beschermd. Helaas is er in de Formule 1 nu geen plaats meer voor iemand zoals hij."

Paul Stoddart verdedigde zich door te verklaren dat hij zich niet bedreigd voelt door het persbericht. "Ik verstoor de Grand Prix niet en wil absoluut niet beschuldigd worden van het verstoren van de toekomst van de autosport."