Paul wil gelijkwaardige schaatsploegen

Olga (Nuongirl)

De overstap van Sven Kramer naar de schaatsformatie van TVM is niet in de gehele schaatswereld met gejuich ontvangen. Ingrid Paul, coach van Telfort, ziet er een bedreiging in. "Als er één ploeg gaat overheersen, is dat slecht voor deze sport."
[/i]

Aan de vooravond van het wereldkampioenschap afstanden in Inzell zou de trainster liever willen dat het anders gaat. "In de NBA (Amerikaanse basketbal) heeft de ploeg die een talent het hardst nodig heeft de eerste keus op de markt. En er is een salary cap. Mede daardoor floreert die competitie als geen ander. De sponsoren staan er voor in de rij. Met maar één goed team was het allemaal doodgebloed."

Nederland kent drie commerciele ploegen bij het schaatsen. "Daarvoor is ook ruimte. Nu echter dreigt een situatie dat er één is die weinig overlaat voor de twee anderen. Op een gegeven moment gaan de overige sponsoren zich afvragen of het nog wel zin heeft. Terwijl er genoeg schaatsers zijn voor drie gelijkwaardige ploegen."

Paul denkt wel dat dit moeilijk zal zijn om te veranderen. "Een kwestie van normen en waarden. Dat werkt alleen als iedereen het beste met het schaatsen voor heeft en niet de indruk wekt alleen op de wereld te zijn. De naam van de coach Peter Kolder wordt nu al genoemd bij TVM. Dat is tegen alle principes in. Hij is nog een jaar trainer bij Jong Oranje en zou zijn pupillen kunnen beïnvloeden bij het bepalen van hun keus."

TVM heeft in een reactie laten weten mee te willen werken aan een discussie over meer gelijkwaardige teams, die binnenkort plaatsvindt tussen merkenteams en KNSB. "Twee jaar geleden hebben Ab Krook en Relus ter Beek al eens een voorstel in die richting gedaan, dat moet nu een vervolg gaan krijgen", aldus een woordvoerder van de schaatsploeg. "Wat normen en waarden betreft; Kramer heeft laten weten dat hij naar ons wilde. Dat was gewoon zijn persoonlijke voorkeur."