Spanje verovert futsaltitel

Bram (Chiel-Montagne)
De Spaanse zaalvoetballers zijn in het Tsjechische Ostrava Europees kampioen geworden. Spanje was vandaag in de finale met 2-1 te sterk voor Rusland. Titelverdediger Italië (3-1 tegen Oekraïne) bemachtigde de derde plaats.

Finale:

Spanje - Rusland 2-1 (1-0)

De wereldkampioen begon in een bomvolle CEZ-Arena zeer sterk aan de eindstrijd. Het team wist de tegenstander met goed positiespel van meet af aan vast te zetten op eigen helft. Dit leverde de Spanjaarden enkele goede kansen. Zo raakte Fran Serrejón in de zesde minuut, na een mooie pass van Javi Rodríguez, het aliminium boven de Russische doelman Sergei Zouev. Even later wist Spanje de bal wel goed tussen de (aluminium) palen te schieten. Uit een corner schoot Andreu in de negende minuut de bal achter Zouev: 1-0. Hierna ging Spanje op dezelfde voet verder. Al zat een tweede treffer er voor rust niet meer in, mede door uitstekend keeperswerk van de Zouev die zijn land diverse keren in de wedstrijd hield. Ondanks de druk van de Spanjaarden kwamen de Russen ook tot enkele goede mogelijkheden. Via afstandschoten en snel uitgevoerde counters trachtten het team de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Tevergeefs, want voor rust wisten beide teams niet meer het net te vinden. Na de pauze lukte dit wel. Spanje kwam wederom het sterkst uit de kleedkamer en wist de score uit te breiden naar 2-0. Een afstandschot van Kike spatte uiteen op de lat en werd in de rebound binnen geschoten door Cogorro. De wereldkampioen ging vervolgens op zoek naar de volgende treffer. Om de wedstrijd definitief in het slot te gooien en de Europese titel naar Spanje te halen. Maar wederom was het Zouev die de Russen in de race hield. Dit keer niet tevergeefs, want na 31 minuten wist zijn team, via Konstantin Douchkevitch, de aansluitingstreffer te scoren: 2-1. Verder kwamen de Russen echter niet. Voor Spanje is het alweer de derde Europese titel. Het team was eerder in 1996 (ook tegen Rusland) en in 2001 Europa's beste futsalland.

3e/4e plaats:

Italië - Oekraïne 3-1 (2-1)

Italië wist eerder op de dag haar teleurstellende toernooi toch enigszins te redden. De titelverdediger was Oekraïne met 3-1 de baas. Dat de Italianen wat goed te maken hadden, na het mislopen van de finale, was in het begin van de wedstrijd goed te zien. De Azzuri begon goed aan de partij en vuurde enkele waarschuwingsschoten af op de Oekraïnse goalie Olexiy Popov. Deze waren echter aan dovemansoren gericht, want na zes minuten wist de Italiaanse aanvoerder Nando Grana de score met een schitterend schot in de kruising te openen: 1-0. Dit doelpunt, zijn zesde van het toernooi, zou hem later aan de titel 'topscorer van het toernooi' helpen. Oekraïne reageerde gelijk. Olexiy Kudlay veroverde de bal op het middenveld en kaatste de bal door naar de vrijstaande Sytin, die op zijn beurt door de benen van de Italiaanse keeper schoot: 1-1. Italië liet zich hier echter niet door in de war brengen. Het vijftal ging met hetzelfde strijdplan op zoek naar een nieuwe voorsprong. En met succes, want Fabiano tilde vier minuten voor rust de scoren naar 2-1. Na de pauze kwam alleen nog Zanetti (3-1) tot scoren. Daarna kregen beide ploegen kansen op een (of meerdere) treffer(s), maar zonder succes.