Uitslag finale ABN Amro Toernooi

Raymond (RayMania)
Roger Federer is de winnaar geworden van de 32ste editie van ABN AMRO World Tennis Tournament. De Zwitser versloeg Ivan Ljubicic in een geweldige finale met 5-7 7-5 en 7-6 (5).

Al voor het begin van het toernooi was Roger Federer de torenhoge favoriet. Hij moest het alleen nog waarmaken. In een sterk deelnemersveld wist Federer zonder setverlies de finale te bereiken. Zijn tegenstander in de finale was Ivan Ljubicic uit Kroatië, die alweer zijn derde finale in 2005 speelde. De vorige twee gingen verloren (waarvan één tegen Federer in Quatar) dus vandaag wachtte de derde kans op zijn eerste toernooioverwinning dit jaar, en op een revanche tegen Federer.

Federer begon in de finale niet sterk. Hij maakte veel fouten, vooral met zijn forehand. In de eerste en zevende game kreeg Federer nog breakkansen tegen, maar deze verweerde hij. Bij een 5-5 stand in de eerste set sloeg Ljubicic wel toe en brak de Zwitser. In de game daarop serveerde hij voor de set, maar dit ging erg moeizaam want hij kreeg nog een breakkans tegen. Ljubicic liet zich niet kennen en won de set met 7-5.

In het verloop van de wedstrijd begon Federer beter te serveren en kreeg meer grip op het spel van Ljubicic. Na een aantal gemiste breakpunten in de tweede set, brak Federer alsnog bij een 6-5 stand. Deze keer ging de set met 7-5 naar Federer en een derde set moest de beslissing brengen.

In de derde set konden beiden spelers elkaar service niet breken en een tiebreak moest de winnaar bepalen. Ljubicic kreeg de eerste minibreak (1-3), maar Federer kwam terug tot 3-4. Federer brak op 6-4 en haalde op zijn tweede matchpoint de titel binnen: 5-7 7-5 en 7-6. Federer wint de finale dus met slechts één game verschil. Het is de tweede toernooizege in 2005 voor Federer, na het ATP toernooi van Quatar. Voor Ljubicic is het al de derde verloren finale van 2005.