EK Futsal: Oranje wint weer niet

Bram (Chiel-Montagne)
Het Nederlands futsalteam staat op het EK in het Tsjechische Ostrava nog steeds met lege handen. Oranje verloor ook haar tweede duel. Tegen de Oekraďne werd het 1-4. Spanje (3-1 tegen Portugal) en Italie (5-0 tegen Portugal) , de topfavorieten voor de eindzege, maakten allebei geen fout en zijn beide na twee speelrondes al zeker van de halve finales.

Nederland - Oekraďne 1-4 (0-2)

Oranje oogde in de eerste helft van het duel met het voormalig Oostblokland de betere ploeg. Het team van bondscoach Vic Hermans zette Oekraďne veelvuldig vast op eigen helft en speelde de bal goed rond. Het leek dan ook een kwestie van tijd voordat het Nederlands elftal zou toeslaan. Maar dat gebeurde niet. Oekraďne wist daarentegen wel de weg naar het doel te vinden. Al was de eerste keer wel een individuele fout van één van de Oranje spelers nodig. Fedir Pylypiv veroverde hierdoor de bal en knalde de bal vanaf dertien meter feilloos in het Nederlandse goal: 0-1. Even later zorgde een snelle aanval van de Oekraďners voor het tweede doelpunt, via Serhiy Sytin, en de 0-2 ruststand. Na de pauze zagen de weinige toeschouwers hetzelfde beeld als in de eerste helft. Al creeerde Oranje dit keer wel uitgespeelde kansen. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat Cornelis Thies een paar minuten na de pauze zijn team, via schitterend voorbereidend werk van Blankendal en Merlino, aan de verdiende aansluitingstreffer hielp: 1-2. Oranje ging vol vertrouwen op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg, net als gister, nul op het rekest. Via twee counters in de slotfase zette de Oekraďnse ploeg de eindstand van 1-4 op het scorebord.

Tsjechie - Rusland 1-4 (1-2)

Ook het gastland kon het, ondanks de massale steun van de Tsjechische toeschouwers, niet bolwerken tegen een ander voormalig Oostblokland, Rusland. Het Russische team, dat gisteren nog nipt van Nederland won, zette het thuisland in veertig minuten professioneel aan de kant. De Russen begonnen sterk aan de wedstrijd en kwamen na zeven minuten via een sublieme volley van Sergei Ivanov aan de leiding (0-1). De ploeg had kennelijk de smaak te pakken en ging op zoek naar een ruimere voorsprong. Vladislav Shayakhmetov toucheerde de paal en Sergei Malyshev schoot hoog over. En als de Russen wel tussen de palen mikten dan stuitten ze op de Tsjechische keeper Petr Krayzel. Maar geheel onverwachts kwamen de Tsjechen terug in de wedstrijd. Tomᨠ¦luka scoorde uit een perfect uitgespeelde counter de 1-1. Maar net toen het Tsjechische publiek weer enige hoop kreeg, zorgde Shayakhmetov net voor rust met een vlammend schot voor de verdiende voorsprong: 1-2. Na de pauze boden de Tsjechen meer tegenstand, dit leverde geen doelpunten meer op. Althans Tsjechische doelpunten, want Rusland scoorde via Konstantin Maevskiy (1-3) en Denis Abyshev (1-4) nog wel tweemaal.

Italië - Hongarije 5-0 (4-0)

Italië was ook in haar tweede duel veel te sterk voor haar opponent. In een eenzijdig duel schoof het Hongarije, dat gisteren nog verrastte tegen de huidige wereldkampioen, makkelijk opzij. Bij rust leidde de Azzuri al met 4-0, via doelpunten van Adriano Foglia (1-0), Nando Grana (2-0), Carlos Scala (3-0) en Sandro Zanetti (4-0). Als de Hongaarse keeper Balász niet een fantastische sta-in-de-weg was geweest voor de Italianen, dan had de score bij rust nog veel hoger kunnen uitvallen. Na rust stokte de Italiaanse doelpuntenmachine, en kreeg het publiek een gezapige wedstrijd voorgeschoteld. Alleen aanvoerder Grana wist het publiek in de tweede helft met een schitterend afstandschot nog één keer op de banken te krijgen: 5-0. Hij is met dit doelpunt, zijn vijfde, tevens de topscorer van het toernooi.

Spanje - Portugal 3-1 (2-0)

Spanje kreeg, in tegenstelling tot Italië, wat meer tegenstand. In de eerste helft deed Portugal weinig voor Spanje onder. Toch mocht de Portuge goalie Joăo Benedito, die de eerste wedstrijd geschorst was, twee keer vissen. Tweemaal zette Spanje namelijk op fantastische wijze aan. Eerst rondde Javi Rodríguez een schitterende aanval, over verscheidene schijven, met een bekeken schot af: 1-0. Daarna schoot Daniel met een hard schoot raak: 2-0. In de tweede helft zag de wedstrijd er anders uit. Het Spaanste team zakte wat verder terug op eigen helft en Portugal kwam er diverse keren gevaarlijk uit. Zo schoot Zézito net naast en raakte Joel Queirós de bovenkant van de lat. Toen Portugal vervolgens met vijf veldspelers ging spelen, kwam het team terug in de wedstrijd. Via een doelpunt van Marcelinho kwam Portugal terug in de wedstrijd: 1-2. Toch was zijn treffer tevergeefs, want Kike (1-3) schoot net voor het einde van de wedstrijd alle Portugese hoop aan gruzelementen.

Stand Groep A:

1. Rusland 2-6 (9-4)
2. Oekraďne 2-3 (5-3)
3. Tsjechie 2-3 (3-5)
4. Nederland 2-0 (4-9)

Stand Groep B:

1. Italië 2-6* (13-3)
2. Spanje 2-6* (7-3)
3. Portugal 2-0 (4-11)
4. Hongarije 2-0 (2-9)

* naar halve finales (vrijdag)