WK-deelname Hedrick onzeker

Olga (Nuongirl)
Het is onzeker of de Amerikaan Chad Hedrick zijn wereldtitel allround schaatsen kan verdedigen begin februari in Moskou.

Hedrick slaagde er dit weekeinde bij kwalificatiewedstrijden in Salt Lake City niet in zich rechtstreeks te plaatsen. De schaatser werd gediskwalificeerd op de 10 kilometer, nadat hij in de eerste ronde vergeten was van baan te wisselen. Hij is nu afhankelijk van eventuele clementie van de Amerikaanse schaatsbond.

Officieel verspeelde hij door de diskwalificatie zijn WK-ticket, maar de Amerikaanse bond kan altijd nog besluiten hem toch af te vaardigen naar de wereldtitelstrijd, van 4 tot en met 6 februari in Moskou.

Voor Shani Davis was de diskwalificatie van Hedrick een meevallertje. Davis won het toernooi in een nieuw wereldrecord punten van 149.359, nadat hij eerder al het wereldrecord op de 1500 meter verbeterde, maar zonder zijn diskwalificatie zou Hedrick een nog beter totaal hebben gescoord.

Door Hedricks diskwalificatie gingen de eerste vier plaatsen, die in principe recht geven op deelname aan het WK allround, naar Davis, KC Boutiette, Derek Parra en Clay Mull.