"Succes van AZ geen incident"

Olga (Nuongirl)
AZ heeft 2004 onvergetelijk afgesloten, de eerste paal voor het nieuwe stadion ging de grond in en de club pakte dankzij de 0-2 zege bij RBC Roosendaal en het verlies van PSV ook nog eens de wintertitel. Volgens Johan Cruijff is AZ een lichtend voorbeeld.

"AZ winterkampioen, dat is natuurlijk de verrassing van het seizoen. En buiten dat het zo verrassend is, zijn de Alkmaarders tegelijkertijd geweldige ambassadeurs van het typisch Hollandse voetbal. Eigenlijk alles wat ik de laatste tijd beoogd heb, zie je bij die club terug. Niet alleen de intentie om aan te vallen en initiatief te nemen, maar ze doen dat iedere week ook met voornamelijk Nederlandse voetballers. De buitenlanders die AZ heeft, zijn in de meeste gevallen spelers die iets toevoegen. En zo hoort het ook," zegt Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

In AD Sportwereld zegt journalist Chris van Nijnatten dat het succes van de Alkmaarse club geen incident is. "Het lijkt er veel op dat de ploeg de Klassieke Top 3 serieus in de verdrukking heeft gebracht. Natuurlijk heeft AZ nog lang niet de uitstraling van PSV, Ajax en Feyenoord. Maar zoals de zaken er nu voor staan, zullen die drie voor lange tijd een plaats vrij moeten houden voor AZ. Die club kent namelijk een aantal omstandigheden waarmee een basis voor langdurig succes gelegd lijkt." Die omstandigheden waar van Nijnatten op doelt zijn "het geld van voorzitter Dirk Scheringa, het gloednieuwe stadion over anderhalf jaar, de tandem technisch directeur Martin van Geel/trainer Co Adriaanse en de goede en brede spelersselectie".

De voorzitter van Az, Dirk Scheringa, zegt dat het succes toch niet helemaal verwacht was. "Dit is een droomscenario", aldus preses Dirk Scheringa in De Telegraaf. "Eerst sla je 's middags de eerste paal voor het nieuwe stadion, enkele uren later word je winterkampioen. Ik ben er vrij nuchter over, maar dit verwacht je niet. Eigenlijk besef ik het niet, maar ik geniet hier wel intens van."

De trainer van de succesvolle ploeg, Co Adriaanse, draagt de wintertitel op aan Scheringa. "Deze titel is voor Dirk", aldus Adriaanse in AD Sportwereld. "Dankzij hem bestaat deze club nog. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Het is zijn team dat op de eerste plaats van de ranglijst staat."