Boonen kritisch voor volgend jaar

Maurice (mbn)
Tom Boonen heeft zich het afgelopen seizoen erg in de kijker gereden en veel gewonnen. De renner is bang dat hij volgend jaar niet aan de verwachtingen zal kunnen doen.

Vanavond zal in België de winnaar van de Kristallen Fiets, de prijs voor beste Belgische wielrenner van het jaar, worden bekendgemaakt. Tom Boonen is met zijn 24 overwinningen in het afgelopen seizoen daarvoor de topfavoriet. Voor Boonen een mooie gelegenheid om wat pittige uitspraken te doen.

Over het vele winnen vertelde hij: "Winnen went wel een beetje. Maar de druk is nu wel heel hoog. Ik kan volgend seizoen alleen maar ontgoochelen. Ik zal een klassieker moeten winnen en de groene trui pakken om beter te doen dan in 2004."

Hij ging ook in op de verschillende dopingzaken die in België spelen: "Wanneer zou ik me moeten doperen? Ik werd dit jaar 32 keer gecontroleerd. Als Frank Vandenbroucke zegt dat hij slikte zoals iedereen, dan liegt hij. Ik heb niet het gevoel dat ik tegen robots rijd en heb nog nooit iets verdachts gezien in de teams waarvoor ik rijd."

"Als ik Johan Museeuw of Dave Bruylandts zie, dan denk ik niet aan doping. Dave heeft voor doping gekozen, maar of dat nu de goede of slechte keuze was, daar oordeel ik niet over."

Om af te sluiten met twee opmerkelijke uitspraken van Boonen: "Ik rijd de Tour niet graag. Ik doe het omdat ik moet, maar als ik bedenk hoe vuil en verloederd Frankrijk soms is...dan word ik depressief."

"Dat Axel Merckx de Trofee voor Sportverdienste kreeg na een carrière met tien overwinningen? Ik zou eerlijk gezegd beschaamd zijn."