Weer onzekerheid over ProTour

Maurice (mbn)
De onzkerheid over de toekomst van de ProTour is weer toegenomen. Na de aankondiging dat de grote ronden aan de ProTour deel zullen nemen, is de strijd alleen maar heftiger geworden.

Velen gingen ervan uit dat met de aankondiging dat de grote rondes aan de ProTour zullen deelnemen, een akkoord dichtbij zou zijn. Het lijkt echter dat hoewel voor 2005 de zaken op de rails staan, de grote rondes voor 2006 nieuwe voorstellen willen doen. De deelname van de drie organisatoren van de grote rondes lijkt op een fragiele basis te zijn gebaseerd. Ze hebben aan de 19 ProTour-teams uitgelegd hoe ze deel willen nemen aan de ProTour.

Om de onzekerheid uit de wereld te helpen hebben de drie organisaties toegestemd van opname van hun wedstrijden in de ProTour voor 2005. Ze gebruiken echter de benaming van Wereldkalender, waarvan ook de ProTour-wedstrijden deel van zouden uitmaken, maar geven wel aan in 2005 de 19 ProTour-teams te zullen uitnodigen. Dit geeft hun echter de mogelijkheid om het akoord van de ProTour niet te tekenen en zo niet aan bepaalde regels te hoeven voldoen en de mogelijkheid in 2006 er weer uit te stappen.

UCI-president Hein Verbruggen is boos over de gang van zaken en heeft een e-mail aan de 19 ProTour-teams gestuurd. Daarin beschuldigt hij de organisatoren van de grote rondes ervan wel te willen profiteren van de ProTour, maar niet de verplichtingen willen dragen.

Het lijkt erg onzeker of de onenigheid tussen de drie organisatoren en de UCI nog kan worden opgelost. Hein Verbruggen heeft altijd gezegd met of zonder de grote rondes zijn plannen door te zetten.