"Bouw nieuwe Kuip bij Varkenoord"

Maurice (mbn)
De Rotterdamse sportwethouder Nico Janssens ziet de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion het liefst achter sportcomplex Varkenoord gebeuren. Een ontwikkeling bij ontwikkelingsgebied Waalhaven-Zuid is na bestudering uitgesloten.

Door de gemeente Rotterdam en Feyenoord wordt gekeken naar mogelijkheden om een nieuw stadion te bouwen. In Stadion Feijenoord, zoals de Kuip officieel heet, wordt sinds 1937 gevoetbald. Hoewel er midden jaren negentig nog een grote renovatie heeft plaatsgevonden, begint het stadion opnieuw verouderd te raken. Binnen vijftien jaar zou een grootschalige renovatie of totale nieuwbouw moeten plaatsvinden. Daartoe zal voor 2010 een beslissing moeten worden genomen.

De beste optie voor een nieuw stadion is volgens sportwethouder Nico Janssens vlakbij het huidige stadion. Bij Varkenoord rijden al trams en treinen en is de A15 niet ver weg. Bij de Waalhaven zouden de vervoersvoorzieningen moeten worden uitgebreid als het stadion daar zou komen.

De wethouder pleit ook voor een nieuw stadion: "Er wordt steeds meer naar de kwaliteit van het stadion gekeken. Niet naar die van het gras, maar van de vip-ruimten en dergelijke. Op dat vlak is de Kuip in rangorde gedaald."

Er wordt gehoopt dat er voor de bouw kan worden aangesloten bij een groot sportevenement: "Als het kan, dan kunnen we een extra impuls krijgen met een EK in 2018. Dat heb je elders gezien. Dat traject moeten we dan wel uitzetten. Dat zou de maatschappelijke aanvaardbaarheid vergroten."