Ajax boekt winst

Maurice (mbn)
Waar op het veld de resultaten tegenvallen, is er bij de jaarcijfers van AFC Ajax NV positiever nieuws te melden. Ajax maakte vandaag een nettowinst van 9,8 miljoen euro over het boekjaar 2003/2004, 1 juli 2003 tot en met 30 juni 2004, bekend.

In het vorige boekjaar moest Ajax het nog doen met een nettoverlies van vier miljoen euro, maar nu werd er, ondanks een teruggang in de omzet, een winst geboekt. Ajax ging met de omzet terug naar 64,2 miljoen euro, een daling van 12,3 miljoen euro. Die daling in de omzet werd veroorzaakt door de slechte resultaten in de Champions League, de korte deelname in het bekertoernooi en teruglopende bezoekersaantallen.

De winst is dan ook voornamelijk te danken aan de verkoop van spelers. Met de transfers van Mido, Andy van der Meijde en Cristian Chivu werd in het boekjaar 2003/ 2004 25,3 miljoen euro verdiend. Daategenover stond een daling van de boekwaarde van de spelersselectie van 15,6 miljoen euro. Daarnaast werden de totale bedrijfskosten met ¤ 4,6 miljoen verlaagd.

Voor de aandeelhouders goed nieuws. Zij krijgen een dividenduitkering van ¤ 0,14 per aandeel, wat uitkomt op een totaal bedrag van 0,8 miljoen euro. De overige negen miljoen euro wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de club.