Van Gaal: "Schots model hanteren"

Otto (okee6)
Technisch directeur Louis van Gaal van Ajax voelt er voor om de eredivisie naar Schots model te vormen. Bij vier onderlinge duels tegen tien clubs zou een team als Ajax zeer gebaat zijn. In het huidig concept ontbreekt voldoende weerstand, aldus Van Gaal in een interview met Trouw.

Van Gaal meent dat de Nederlandse competitie zou moeten dienen om er een speelstijl in te slijpen. Die zou vervolgens kunnen worden aangewend voor Europees voetbal. In de huidige eredivisie wordt Ajax niet voldoende uitgedaagd. De oud-trainer wil derhalve in het eredivisiebestand knippen en teruggaan naar tien clubs. Naar het Schots model zouden deze dan elkaar viermaal moeten treffen.

Van Gaal blijkt geen aanhanger van het nieuwe play-offsysteem. "Er wordt met mijn naam geschermd, omdat dat in het voordeel van het plan zou zijn. Ik ben één keer bij het technisch platform geweest. Ik heb gevraagd te notuleren dat ik het met de opzet niet eens was. Ik wil de stap van de eredivisie naar de Champions League verkleinen, en dat kan alleen maar als je de beste tegen de beste laat spelen. Play-offs verhogen de weerstand slechts een beetje."