GP van Turkije zet hoog in

Redactie FOK!frontpage
Volgend jaar gaat de formule 1 wereld voor het eerst naar Turkije toe. Volgens Mumtaz Tahincioglu, de president van de Turkse auto- en motorsportbond TOMSFED, kan het circuit zich met Spa- Francorchamps meten.

Hoewel er weinig informatie komt over het nieuwe circuit van Istanbul, is de organisatie er van overtuigd dat het circuit niet onder doet voor Spa-Francorchamps. Mumtaz Tahincioglu is ervan overtuigd dat het nieuwe circuit, wat ontworpen is door Hermann Tilke (ontwerper van de circuits Sepang, Shanghai en Bahrein), een succes wordt.

“Het wordt één van de meest unieke circuits ter wereld. Voor iedereen die de race ziet of er bij betrokken is zal het zeker een spectaculaire gebeurtenis worden. Men kan het circuit zien als een mix van Spa, de Hungaroring en Interlagos. Wie ooit in Spa is geweest, zal van het circuit bij Istanbul houden, want onze Grand Prix is een verbeterde versie van Spa.” Vooral stijgingen van naar verluidt tot 30 procent zullen Istanbul tot een bijzondere belevenis maken, maar ook de rijrichting tegen de klok in net zoals in Imola en Interlagos is opvallend.

De Turken liggen met de bouw van het circuit zelfs op schema. Tahincioglu: “Wij willen aan het eind van het jaar klaar zijn. Momenteel liggen we zelfs twee maanden voor op schema en die twee maanden willen we als buffer bewaren. We zijn voor 75 procent klaar.” Als laatste stap zal pas in mei 2005 de bovenste asflatlaag aangebracht worden, zodat deze niet in de winter al kapot gaat.”

Het circuit wat in het het Aziatische deel van Istanbul ligt telt 76.000 tribuneplaatsen. Verder zijn er rond het circuit voldoende staanplaatsen. Hotels in de omgeving van het circuit vormen geen probleem. Er zullen rond de 80.000 bedden beschikbaar zijn in drie tot vijf sterren hotels. Op de vraag of Turkije wel veilig is, het is immers een buurland van Irak, zei Mumtaz Tahincioglu tot slot, “Wij zien geen noodzaak om buitengewone veiligheidsmaatregelen te nemen.”