Extra concurrentie voor F1?

Redactie FOK!frontpage
De Formule 1 ligt steeds meer onder vuur, zo willen de grootste constructeurs een alternatieve serie op gaan zetten. Maar ook de nieuwe A1 Grand Prix serie timmert aan de weg.

Het mag duidelijk zijn dat de Formule 1 steeds meer onder vuur komt te liggen door de reglementsveranderingen van de FIA. Maar nu lijkt er ook een nieuw opgerichte Formule klasse, die voornamelijk plannen heeft om in de herfst en winter een kampioenschap te organiseren, te komen.

Het kampioenschap zal bestaan uit 12 tot 14 races, die in de herfst- en winterperiode zullen plaats gaan vinden als de autosport van een winterpauze geniet. De races vinden voornamelijk plaats in Azië en Australië, waar het dan warmer is dan in Europa. De auto’s worden aangedreven door een 3,4 liter V8 motor, die achter in een Lola chassis ligt, en ongeveer 550 PK zou hebben. Deze auto’s zijn voor ieder team gelijk.

Voor deze serie zullen ongeveer 25 á 30 teams aangetrokken worden. Elk land vertegenwoordigt één team met zijn of haar gekozen rijder. Grootaandeelhouder van de serie is Sjeik Maktoum bin Hasher bin Maktoum Al Maktoum, die onder andere financiële steun krijgt van het koningshuis van Dubai.

De Sjeik verklaarde het volgende over de nieuwe autosport formule: ”Dit geeft de kans aan landen zoals India, Pakistan, Afrika, Maleisië en Libanon om op hetzelfde niveau en met dezelfde middelen te strijden tegen Europa. De races op zullen vol spektakel en adrenaline zitten. De wagens zijn tegelijk ook uithangborden voor het land en zijn producten. Je hebt een lokale held, de rijder, die gesponsord wordt door nationale bedrijven. Zo krijgen deze lokale producten en merken een internationale naambekendheid."

Inmiddels zijn er zes teams bekend, te weten Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, China, Portugal, Pakistan en Libanon. Met nog acht andere teams zijn de onderhandelingen nog bezig, de uitzendrechten voor de nieuwe serie liggen in handen van Sky Sports. De bedoeling is dat er in de herfst van 2005 de eerste race van de nieuwe A1 Grand Prix serie verreden zou moeten worden.

Afgelopen week is in Londen de eerst auto onthuld. Het gaat om het team van Groot-Brittannië, die in de kleuren rood, wit en blauw te zien zal zijn op de diverse circuits, waar op dit moment nog mee wordt onderhandeld. De nieuwe wagen van Groot-Brittannië zal getest worden op het Engelse circuit van Snetterton en op het Spaanse circuit van Jerez de la Frontera.