Pre-rustdag uitspraken

Redactie FOK!frontpage
De Tour de France is aan haar tweede rustdag toe. De maandag komt voor veel renners als aangename gelegenheid om de benen een dag niet al te erg te belasten. Veel renners hebben niet alleen zware benen, maar zijn mentaal ook aan een rustdag toe.

Servais Knaven meld op zijn eigen site: "Niet dat ik lichamelijk echt aan rust toe ben. Het is vooral geestelijk. Vanaf nu is het mentaal voorbereiden op de 4 lastige etappes in de Alpen." Zijn ploeggenoot bij Quick Step Richard Virenque kan de rustdag ook goed gebruiken: "Dankzij het gebrek aan bergen kon ik me rustig houden zondag. De rustdag gaat mezelf en de ploeg goed doen. Er zijn veel renners heel moe. Ik hoop in de Alpen nog een aanval te kunnen plaatsen." Michael Rogers sprak met de webmaster van de website van de ploeg: "Ik ben heel tevreden hoe het zaterdag liep. Ik kwam vrij op de Plateau de Beille. Moreau reed lek en mijn ploegmaat werd gegrepen. Ik greep hem en dat brak mijn momentum en rytme. We reden de rit naar Villar de Lans ook al in de Dauphiné en alhoewel het moeilijk is denk ik niet dat er veel tijdsverschillen zullen zijn. Ik denk dat veel jongens zich zullen sparen met het oog op de tijdrit naar l’Alpe d’Huez."

T-Mobile heeft de eerste bergritten niet kunnen brengen wat ze graag hadden willen doen. Andreas Klöden over de rit van zondag: "Het was zeer onrustig de eerste twee uren. Gelukkig kalmeerde het peloton na de ontsnapping. Voor het ploegenklassement moest er iemand meespringen. Dat lukte dan ook met Santiago Botero." De kopman Jan Ullrich is nog strijdvaardig: "Zondag is alles perfect verlopen, zeker na de ontsnapping. Ik ga de rustdag goed kunnen gebruiken. Ik ben klaar voor de Alpen en als alles goed loopt ga ik mooie dingen laten zien."

Of Lance Armstrong hier wakker van ligt is maar de vraag, Lance over de rit van zondag: "De wedstrijd was zeer levendig de eerste twee uren. Nadat de ontsnapping zich vormde keerde de rust in het peloton terug. We controleerden de etappe en kenden niet de minste problemen."

De renner van Phonak die mee zat in de ontsnapping was Jalabert, hij had graag potten willen breken: "Het was niet slecht om het eens te proberen, maar er werd te snel gereden door de ontsnapten. Spijtig, want ik had graag de overwinning opgedragen aan mijn ploegmaat Tyler Hamilton, die zaterdag opgaf."

Gele trui drager Thomas Voeckler mag nog twee dagen rond lopen in 'zijn' geel. "Het ging ontzettend snel de eerste twee uren, ook al was er een lichte tegenwind. De ontsnapping was geen bedreiging. De druk op de ploeg is ook wat minder sinds Plateau de Beille. De rustdag zal de spieren hopelijk goed doen."

Ten slotte de enige Nederlander die zondag mee zat in de ontsnapping, Marc Lotz schrijft op zijn eigen site: "Ik had mijn kruid al verschoten nog voordag de we de finale in gingen, ik gokte op revaliteit van de Spanjaarden maar Gonzalez wist te ontsnappen en wint. Mooi al die Nederlanders langs het parcours. Zo'n kans krijg ik niet vaak, maar ik heb het gedaan wat ik kon. Morgen genieten van de rustdag."