Voorbeschouwing Giro d Italia

Beregd
Morgen gaat de 87ste Ronde van Italië van start met een proloog in de havenstad Genua. Het wordt een zware ronde, waar de renners over een totale afstand van 3300 km een hoogteverschil van maar liefst 18 500 meter moeten overwinnen.

De topfavorieten zijn dezelfde als vorig jaar. Gilberto Simoni en Stefano Garzelli krijgen beiden een stevige ploeg achter zich, om er weer een heftige strijd van te maken. Maar we mogen ook Yarislav Popovych niet vergeten. De Oekraïner, nog steeds pas 24 jaar oud, pakte vorig jaar al brons. In de aanloop van de zware bergritten kunnen de sprinters zich uitleven in de Italiaanse vlakten. Robbie McEwen, Alessandro Petacchi en Mario Cipollini hebben de laatste weken elk al een sprint gewonnen, maar nu volgt de grote confrontatie. Slechts twee Nederlanders zullen we aan het werk zien in de Giro, namelijk Aert Vierhouten voor Lotto-Domo en Jan Van Velzen voor Chocolade Jacques.

Maar de Giro is al lang niet meer de grote ronde die hij ooit geweest is. Slechts vier ploegen uit de top tien van de UCI-ranking zijn vertegenwoordigd en zelfs typische rondeploegen als Euskatel en Illes Balears-Banesto zetten alles op de Ronde van Frankrijk en de Vuelta. de Giro wordt meer en meer gezien als een opleidingsronde voor jonge renners. Maar de Italiaanse top is natuurlijk wel helemaal vertegenwoordigd.

Morgen gaan de renners dus van start met een proloog van 7 km. Twee renners is de toegang niet verleend wegens een te hoog hematocrietgehalte, namelijk de Colombiaan Uberlino Mesa en de Sloveen Jure Golcer. Zondag dertig mei kennen we de winnaar bij de slotrit in Milaan.