Het Italiaanse voetbal beeft

Otto (okee6)
De Italiaanse regering zit in een lastig parket. Het nooddecreet waarmee zij de noodlijdende clubs dacht te kunnen redden is van tafel gestemd.

Nadat premier Silvio Berlusconi eerder zijn plan 'Redt het voetbal' door de Europese commissie zag gedwarsboomd, ging nu een werkbaar voorstel van tafel. In het plan werd voorgesteld om de schulden van clubs over vijf jaar uit te laten smeren en ze daarin te saneren. In ruil zouden clubs fors in de salarissen moeten snijden en hun selectie moeten beperken tot 25 spelers. Nu telt een Serie A club gemiddeld nog 41 contractspelers.

Het nieuwe plan zorgde voor veel ophef in de politieke arena. De coalitiepartij Lega Nord was vooral de in haar ogen 'bevoordeling' van beide Romeinse clubs (Lazio en AS Roma) een doorn in het oog. Ze weigerde daarbij om in te stemmen met het plan en mocht Berlusconi doorzetten zelfs uit de regeringscoalitie te stappen. De partij voelt zich bovendien gesterkt met de uitkomst van een opiniepeiling, waarin liefst 84% van de ondervraagde Italianen aangaf het plan niet te steunen.

Berlusconi heeft nu de niet benijdbare taak om alsnog een oplossing te vinden. Ook de voetbalautoriteiten bieden hem geen helpende hand. Een salarisplafond is voor hen onbespreekbaar. De voetbalfederatie kan aan het eind van het jaar wel zes clubs uit de Serie A laten degraderen vanwege hun schulden. De premier van het voetbalgekke Italië kan zich dat echter niet veroorloven.

Afgelopen weekend zag Berlusconi nog 'zijn' AC Milan in de zevende minuut van de blessuretijd de 2-2 maken tegen Chievo. Opgeven is er (ook) voor hem niet bij.