Mogelijke EK boycot door luchtvaartmaatschappijen

Otto (okee6)
De International Air Carrier Association (IACA), een belangengroepering van Europese luchtvaartmaatschappijen, dreigt het Europees kampioenschap voetbal in Portugal te boycotten. Dit vanwege het voorgenomen veiligheidsbeleid van de Portugese luchtvaartautoriteiten.

De luchtvaartautoriteiten hebben de maatschappijen die op Portugal vliegen gevraagd volledige lijsten met gegevens van alle passagiers te verstrekken. Dergelijke lijsten zouden minimaal 48 uur voordat de toestellen in Portugal landen, moeten zijn ingeleverd, aldus de IACA op haar website.

Functionarissen van de Portugese luchtvaartautoriteiten hebben echter gezegd dat zij niet van plan zijn maatschappijen te verplichten dergelijke passagierslijsten in te leveren. De veiligheid is daarmee afhankelijk van (geldkostende) goodwill bij de maatschappijen.

IACA, die 37 maatschappijen waaronder Martinair en Transavia vertegenwoordigt, zegt ook bezorgd te zijn over de plannen drie militaire luchthavens open te stellen om de verwachte toename van het aantal vluchten op te vangen. Portugal verwacht tussen 12 juni en 4 juli 500.000 extra bezoekers voor het voetbalkampioenschap.