Van Heeswijk niet in Amstel Gold Race

Redactie FOK!frontpage
Max van Heeswijk neemt op zondag 18 april niet deel aan de Amstel Gold Race. Zijn naam komt niet voor op de voorlopige deelnemerslijst die zijn ploeg US Postal bij de organisatie heeft ingeleverd.

De uit Baexem afkomstige renner bevestigde gisteravond dat hij geen trek heeft in de Limburgse wereldbekerwedstrijd. "Die koers is veel te zwaar geworden voor mij. Zelfs in mijn huidige vorm heb ik daar niks te zoeken. Ik doe die dag liever iets met mijn gezin dan voor spek en bonen mee te rijden."

Van Heeswijk ontkent dat hij zelf het initatief heeft genomen om de Gold Race van zijn programma te schrappen. Volgens Nederlands succesvolste renner van dit moment heeft de ploegleiding de knoop doorgehakt. "Johan Bruyneel weet hoe ik over de Gold Race denk. Maar als ze mij er per se bij wilden hebben, dan was ik zeker gestart. Vorig jaar heb ik in dienst gereden van Armstrong. Nu hij er niet bij is, zie ik niet in hoe ik de ploeg van dienst kan zijn."

Een Limburger die een wereldbekerproef in zijn achtertuin vrijwillig laat schieten: het zal de naar België uitgeweken Van Heeswijk in eigen streek weinig sympathie opleveren. Zelf wijst hij met een beschuldigende vinger naar de organisatie. Het vernieuwde parcours, met aankomst op de Cauberg, noemt hij enkel op maat gesneden van de klimmers. "Ik begrijp niet waarom ze die Belgische lus eruit hebben gehaald. Met de Halembaye op goed twintig kilometer van de finish had je nog dertig, veertig kandidaat-winnaars. Nu zijn de laatste twintig kilometer zo zwaar dat bijna geen enkele Nederlander nog voorin kan meedoen. Alleen Michael Boogerd, en als-ie heel erg goed is Erik Dekker, kunnen dat soort werk aan."

Er bestaat overigens nog een kleine theoretische kans dat Van Heeswijk toch aan de start komt. Maar dan moet zijn ploeg via een ingewikkelde procedure dispensatie vragen aan de UCI. Reglementair moeten de definitieve selecties worden gevormd uit de voorlopige lijst van acht renners en vier reserves die elke ploeg voor 25 maart aan de organisatie moet overhandigen. Van Heeswijk staat daar voor US Postal dus niet op.

Emiel Frambach van de organisatie noemt de afzegging van Van Heeswijk onbegrijpelijk. "Als Limburger kun je het niet maken om niet mee te doen aan de Gold Race. Zeker niet omdat we al nauwelijks provinciegenoten in het profpeloton hebben. Ik snap dan ook helemaal niks van de beslissing van Max. Hij vindt het parcours te zwaar? Nou, dat vind ik gezeur."

Haalt Van Heeswijk zijn neus op voor koersen in de Limburgse heuvels, trainen doet hij er met enige regelmaat. Met het oog op Milaan - San Remo reed hij afgelopen weekeinde meer dan 200 kilometer over vermaarde kuitenbijters. "Trainen is iets heel anders dan koersen. Die heuvels zijn ideaal om een beetje aan intervaltraining te doen, de benen een beetje op spanning te brengen. Maar daarmee heb ik het dan ook gehad."