Ecclestone wil oude kwalificatie terug

Maurice (mbn)
Ook Bernie Ecclestone wil iever terug naar het oude kwalificatiesysteem, het systeem waar coureurs twaalf rondjes kregen om een tijd neer te zetten.

De afgelopen dagen was er veel kritiek op het nieuwe kwalificatiesysteem. Bernie Ecclestone is het met die kritiek eens en wil het rigoreus aanpakken. Hij wil terug naar het systeem zoals dat nog in 2002 werd gebruikt. Geen vliegende rondjes meer, maar een sessie waarin coureurs maximaal twaalf ronden mogen rijden.

Het kwalificatiesysteem met vliegende ronden werd vorig jaar ook al bekritiseerd, maar leverde ook lovende woorden op vanwege de sensatie en spanning die het opleverde. Het nieuwe systeem waarin de twee sessies vlak achter elkaar zitten wordt als minder succesvol gezien. Coureurs geven als kritiek dat ze te lang moeten wachten en dat het voor sommige coureurs erg oneerlijk uit kan pakken. Ook zou het te lang duren met ruim één uur en vijftig minuten. Nu er toch waarschijnlijk weer een wijziging plaats vindt, wil Ecclestone gewoon terug naar het vroegere kwalificatiesysteem.

Bernie Ecclestone vertelde: "Dat zou veel beter zijn, als je het mij vraagt. We hebben het nooit veranderd omdat het spectaculairder is, maar omdat de kleine teams in de oude opzet klaagden dat ze nooit in beeld kwamen. Onzin, natuurlijk."

Ecclestone heeft officieel niets te zeggen over het kwalificatiesysteem. Dat is een zaak van de teambazen en de FIA. Ecclestone zal echter wel lobbyen om zijn ideeën te laten uitvoeren.