Nieuwe opzet kwalificatie 2004

Arjan (Light)
De teambazen hebben overeenstemming bereikt over een andere opzet van de kwalificatie in 2004. De vrijdagkwalificatie vervalt, en op zaterdag rijden de coureurs 2 snelle rondes.

Minardi teambaas Paul Stoddart is niet echt blij met de nieuwe regeling. Ook die 'prive' training op de vrijdagochtend komt te vervallen.

De vrijdagkwalificatie vervalt, en in ruil daarvoor mogen de onderste zes teams een derde wagen inzetten in de trainingen op de vrijdag. Er komt een vrije training van 11:00u tot 12:00u en van 14:00u tot 15:00u plaatselijke tijd, waarmee de tijd die door het wegvallen van de kwalificatie vrijkomt ook weer gebruikt wordt.

De zaterdagkwalificatie wordt verlengt en duurt dan van 14:00 tot 15:30u, waarin iedere coureur 2 snelle rondes krijgt. De training op zaterdagmorgen blijft gewoon staan.

De coureur met de langzaamste eerste ronde gaat als eerste voor de tweede en beslissende tijdronde de baan op. Stoddart is bang dat de kleine teams hier de dupe van worden. Een coureur als Michael schumacher kan als eerste de baan opkomen. Als hij dan meteen de snelste tijd zet heeft hij bijna anderhalf uur de tijd om de afstelling van de auto te verbeteren, de kleinere teams hebben veel minder tijd.

Voor de zondag zijn er geen veranderingen.

Het aantal testdagen wordt beperkt tot 48 per team gedurende het seizoen, dat van maart tot oktober loopt. Er zijn geen beperkingen voor testen buiten het seizoen.

Ook de regels voor de motoren staan op de nominatie om aangepast te worden. Het is de bedoeling dat er nog maar één motor per auto per weekend gebruikt wordt, waarbij het weekend dan op vrijdag begint.

Het voorstel van Bernie Ecclestone om de kwalificatie naar de zondag te halen is door alle teams van tafel geveegd. Het idee was bedoeld om voor meer spectakel te zorgen nu de warm-up op zondag verdwenen is.

"Als we de kwalificatie op zondagmorgen zetten is er nog minder interesse voor de zaterdag," aldus BMW motorsport directeur Mario Theissen afgelopen weekend. "Je wilt alle spectakel op zaterdag."

Overigens gaat het hier om voorstellen die nog door World Motor Sport Council goedgekeurde moeten worden.