Michelin dreigt met boycot Monza

Redactie FOK!frontpage
Williams, McLaren, Renault, Toyota en Jaguar hebben de afgelopen races veel van hun succes te danken aan hun Michelin-banden. Nu het Franse bandenmerk dreigt om de eerstvolgende Grand Prix te boycotten, kunnen deze teams in grote problemen komen.

De reden hiervoor ligt bij de wijziging in het bandenreglement, dat de FIA onverwacht heeft doorgevoerd. De wijziging houdt in dat de breedte van het loopvlak van een band ná de race wordt opgemeten, in plaats van ervoor, zoals tot nu toe altijd het geval was. Deze ogenschijnlijk kleine wijziging heeft grote gevolgen voor Michelin en haar F1-klanten.

Michelin-directeur Pierre Dupasquier geeft toe dat het loopvlak van de Michelin-banden in de loop van de race breder wordt. "De huidige banden zijn ontworpen in de wetenschap dat ze voor de race opgemeten zullen worden en niet erna. Onze teams kunnen nooit zeker weten of hun banden na afloop nog wel de vereiste maximumbreedte hebben." En dat kan er dus voor zorgen dat eerdergenoemde teams in Monza niet aan de start verschijnen.

De reglementswijziging betekent indirect dat Michelin binnen twee weken met een compleet nieuwe band op de proppen moet komen. Onmogelijk, aldus de Franse baas. "We kunnen nooit in zo'n korte tijd een compleet nieuwe band ontwerpen. Alleen al voor het bedenken en ontwikkelen hebben we weken nodig."

Op Williams na, dat zegt de nieuwe regels momenteel te bestuderen, hebben de teams die met Michelin-banden rijden nog niet gereageerd.