Ophef om doorrijden Hamilton

Benjamin (Dagobert)
Ploegarts Geert Leinders van de Rabobank-ploeg bekritiseert het doorgaan van Tylor Hamilton (CSC) en Jimmy Casper(FDJeux.com).

Volgens Leinders zijn de commerciële belangen in de tour te groot geworden en daardoor worden de renners niet meer tegen zichzelf beschermd. Hamilton brak zijn sleutelbeen in de massale valpartij in de eerste etappe. Casper liep in het incident een beschadiging aan zijn nek op.

Leinders zag Casper die avond in het hotel en zag dat de Fransman niet naar links of rechts kon draaien en dat hij amper kon eten. "Die jongen mag normaal gesproken niet eens autorijden. Maar de Tour de France fietsen is blijkbaar geen enkel probleem," zo merkte Leinders op.

Leinders stelt dat als Hamilton in de Raboformatie had gezeten, hij naar huis gestuurd zou zijn. "Geen discussie mogelijk. We hebben het daar als ploegleiding nog over gehad. En als dat niet was gebeurd, was ik gegaan. Je moet renners tegen zichzelf in bescherming nemen. " Hetzelfde deed hij met Marc Lotz. Ook Lotz liep een blessure op tijdens de massale valpartij. Zelf wilde hij graag door rijden, maar dat stond de ploeg niet toe. "Rabobank kiest voor de gezondheid van de renners. Zodat ze aan hun carrière geen blijvend letsel overhouden," zo meldt Leinders.

Joost Demaeseneer, teamarts bij CSC, zegt dat hij Hamilton moeilijk deelname kan weigeren omdat hij zo gemotiveerd is. Volgens hem hebben renners tijdens de tour andere pijngrenzen waardoor het wel verantwoord is om de Amerikaan te laten rijden. Leinders is het hier totaal niet mee eens.

"Door door te fietsen met een gebroken sleutelbeen riskeer je dat het nooit meer geneest en er dus de rest van je leven last van houdt. Ik ken zelfs een Nederlandse renner - nog steeds actief - die nog steeds een gebroken sleutelbeen heeft, omdat hij het niet heeft laten genezen. Namen noem ik niet, dat is beroepsgeheim. Bij zo'n breuk moet je het gewricht immobiliseren. Niets meer doen, dus."

Ook Micheal Boogerd is op dit moment geblesseerd. De Raborenner viel waardoor hij een paar diepe snijwonden onder zijn knieschijf opliep. Toch rijdt hij nog wel in de Tour. Volgens Leinders is dit een ander geval omdat het geen blijvende schade zal opleveren. "Maar," zo geeft hij wel toe, "als het in de Ronde van Murcia, of waar dan ook, was gebeurd, zou hij zijn afgestapt. De Tour is toch wat anders."