"BAR005 even goed als Williams"

Gerbert (Tackleberry)
In navolging van Ferrari, McLaren, Jordan en Toyota zal ook Britisch American Racing (BAR) voor het komende seizoen een compleet nieuwe auto bouwen. Ontwerper Geoff Willis denkt zelfs op gelijke hoogte met Williams te kunnen komen.

Willis koos bij het ontwerpen van zijn eerste BAR een nieuwe richting. Hij hoopt dat hij op deze manier de teleurstelling die de BAR004 achterliet weg te vegen. Willis was zeer ontevreden over de 2002 auto.

"Wat ik aantrof was geen Formule 1 wagen. De wagen was veel te zwaar en bovendien was het gewicht ook nog eens slecht verdeeld. De wagen was ook te lang. Na de problemen van de vorige jaren koos BAR er in 2002 voor in de eerste plaats een betrouwbare wagen te bouwen, maar die was eigelijk iets te lomp", aldus een felle Willis in het magazine Motorsport Aktuell.

"Ik moet ook bekennen dat de 004 me helemaal niet aansprak. Ik heb de ontwerpers zelfs nog gezegd 'dat het toch mogelijk moet zijn om een goed werkende wagen te ontwerpen die er niet zo lomp uitziet'."

Als Willis de waarheid spreekt wordt volgend jaar dus mooier en beter voor BAR.

"De ontwerpers bij BAR toonden zich eerst heel verrast toen ik hen het concept van de BAR005 toonde. Sommigen vroegen zich zelfs af of alle oplossingen wel legaal waren."

Zal de nieuwe BAR005 de prestaties ook ten goede komen? Willis is ervan overtuigd.

"Ik wil niet arrogant klinken, maar ik denk dat we minstens even goed werk als Williams kunnen leveren."

Willis verwacht dat het chassis, en de steeds beter wordende Honda V10, een zeer goede combinatie zullen zijn. De BAR005 zal al voor het einde van 2002 zijn eerste testkilometers afleggen. Hierdoor wil Willis zo veel mogelijk betrouwbaarheisproblemen oplossen voor de eerste race in Australië.