[Uitslag] Mexico - Verenigde Staten

Redactie FOK!frontpage
Mexico - Verenigde staten 0-2

In de eerste helft begon Mexico zeer zelfverzekerd en zette de tegenstander meteen onder druk, wat kansen opleverde. Een snelle voorsprong leek in de maak, maar na 8 minuten was het toch de eerste treffer die door de VS gemaakt werd. McBride speelde diep op Reyna uit een vrije trap op de rechterkant. Die stoomde door naar de achterlijn en gaf de bal voor op Wolff, die goed had gezien dat McBride mee op gekomen was, en hem dus de kans gaf om te scoren en die deed dat ijskoud.
Van het zelfvertrouwen dat de Mexicanen voor deze treffer hadden was ineens niet zoveel meer te zien. De rustig opgebouwde aanvalsgolven van daarvoor stopten dan ook en de Amerikanen bleven met gemak overeind. Morales forceerde na 15 minuten een redding van Friedel met een schot van afstand en zo kwam Mexico weer een beetje terug in de wedstrijd. Coach Aguirre wisselde hierna toch Morales voor de ervaren aanvaller Hernández om de druk op de VS wat meer op te voeren.
Dit leek zeer positieve gevolgen te hebben voor Mexico gezien een afgeslagen schot van Borgetti in het doelgebied van Friedel terecht kwam, die stompte de bal voor de voeten van Blanco, die de bal daarna weer tegen de handen van de keeper van Amerika schoot.
Maar de grootste kans voor de rust was toch weer voor de Amerikanen. Het was Donovan die een voorzet doorkopte naar Wolff, die alleen tegenover Perez kwam. Die hield met wat fortuin zijn ploeg in de partij.

Na rust nam Mexico meteen het heft weer in handen. De Amerikanen moesten de ene na de andere overtreding maken om de tegenstander uit de buurt van hun doel te houden. De doelman bleef toch nog net overeind, hij werkte een vrije trap van Luna via de lat over en liet zich ook niet verslaan door een groot aantal corners. Een actie van verdediger Berhalter, die Friedel letterlijk de helpende hand bood, deed de VS bijna de das om want op het moment dat Blanco een voorzet in wilde koppen, sloeg de Amerikaan de bal weg. Deze overduidelijke handsbal werd echter niet opgemerkt door de scheidsrechter.
Daarna bood net als in de eerste helft een schitterend uitgevoerde counter uitkomst voor de VS. In de 65ste minuut stuurde O'Brien een pass de ruimte in op de linkerkant, waarna Lewis met een perfecte voorzet de bal precies op het hoofd van Donovan legde die de 2-0 zonder moeite in kon koppen. De treffer bracht de Amerikanen weer helemaal terug en bleek uiteindelijk ook gelijk de genadeklap voor Mexico. De Mexicanen gingen na het doelpunt zonder veel overtuiging verder en werden steeds moedelozer omdat de Amerikanen makkelijk stand hielden en in de tegenstoten zelfs voor meer gevaar zorgden, de ingevallen Stewart raakte de buitenkant van de paal.

In de eindfase waren de Mexicaanse spelers nogal gefrustreerd en dat leidde tot zware overtredingen. 2 minuten voor het einde haalde die onmacht zijn dieptepunt toen Marques Jones erg hard torpedeerde. Dit betekende donker rood voor de aanvoerder. Veel deed dat Amerika niet. Het eindsignaal werd daarna zonder kleerscheren gehaald waarmee de ploeg van Bruce Arena zich plaatste voor de kwartfinale tegen Duitsland.

Mexico Perez, Marquez, Vidrio(Mercado 46'), Luna, Morales(Hernández 28'), Carmona, Torrado(Garcia Aspe 76'), Rodriguez, Arellano, Blanco, Borgetti

Verenigde Staten Friedel, Mastroeni (Llamosa 90'), Berhalter, Pope, Lewis, Reyna, O'Brien, Donovan, Sanneh, Wolff(Stewart 59'), McBride(Jones 79')

Scoreverloop: McBride(8'), Donovan(66')

Geel: Vidrio, Garcia Aspe, Carmona, Hernández, Pope, Wolff, Mastroeni, Berhalter, Friedel

Rood: Marquez

Toeschouwers: 36.380