[Uitslag] Brazilië - Turkije

Redactie FOK!frontpage
Het WK is nu pas écht onderweg, nu Brazilië zich op het strijdtoneel gemeld heeft. Vandaag om 11:00 trapten Ronaldo en Ronaldinho de eerste wedstrijd in Groep C tussen Brazilië en Turkije af. Hier een uitgebreide samenvatting:

Juninho Paulista nam de plaats in de startopstelling van Emerson in, die eerder een schouder uit de kom had. De openingsfase was duidelijk voor Brazilië. De spelers wisten elkaar makkelijk te vinden wat resulteerde in een flink aantal kansen. Al na 2 minuten zette Rivaldo de sfeer met een mooi overstapje, maar de resulterende voorzet belande in de handen van keeper Rüstü Recber.
Turkije kwam slechts sporadisch tot een aanval. De 1-0 voor Brazilië hing in de lucht als een vlammend schot van Rivaldo net over gaat. Ook het schot van Ronaldinho is niet nauwkeurig, wanneer hij de bal in de voeten gespeeld krijgt van de Turkse keeper die bij de cornervlag onder druk gezet werd door Roberto Carlos.

Na een kwartier valt het duel enigzins stil. Tijdens de lange fase die volgt neemt de druk van Brazilië af en gaat het duel gelijk op. Juninho is in de 29e minuut dicht bij een goal na een prachtige Braziliaanse aanval, maar zijn met linksbuiten genomen schot gaat vlak langs de paal.
De grootste kans tot dan toe is er voor Rivaldo in de 39e minuut. Na een mooie actie van Ronaldo aan de buitenkant kon Rivaldo de voorzet vrij inkoppen. Een schitterende redding van Recber voorkwam de goal. Brazilië voerde de druk vervolgens hoog op en keeper Recber moest veelvuldig in actie komen, onder andere op een schot van Rivaldo. Alpay haalt in de 41e minuut een half doorgebroken Ronaldo neer, nadat de bal voorbij een dagdromende Bulent rolde. De snoeiharde vrije trap van Roberto Carlos was geen probleem voor Recber, die een minuut later ook de bal uit het doel hield omdat Ronaldinho slecht afrondde in een één-op-één situatie met de keeper.

Het lijkt dan alsof te teams met 0-0 de rust in gaan, maar totaal onverwacht komt er een Turkse goal uit de lucht vallen. Nonchalant balverlies van Juninho rond de middencirkel wordt afgestraft door Bastürk die een prachtige voorzet geeft. Hasan Sas ramt de bal snoeihard in de korte hoek, achter een wegduikende keeper Marcos. De voorsprong komt totaal onverwacht, want Brazilië was de eerste helft de betere ploeg. De vaak nonchalante manier van verdedigen werd echter afgestraft.

In de tweede helft is er na 4 minuten meteen al een gigantische kans voor Brazilië maar Rivaldo en Ronaldo weten de de bal niet in de netten te werken, na een mooie rush van Edmilson. Minder dan een minuut later is het dan toch raak voor Brazilië. Een voorzet van Rivaldo wordt op een prachtige wijze door Ronaldo omgezet in een goal. Ronaldo moet nog zijn benen naar voren werpen en zich ver strekken om de bal in het net te volleyen.

Hierna is het voornamelijk eenrichtingsverkeer de Turkse kant op. Er zijn kansen voor Lucio en Juninho en een goal van Rivaldo wordt afgekeurd omdat hij marginaal buitenspel zou hebben gestaan. Ondanks het eenrichtingsverkeer houden de Turken toch goed stand en het duel lijkt op een verdiende 1-1 voor ze te eindigen.

In een spectaculaire slotfase, waarin wel 3 doelpunten en 5 rode kaarten hadden kunnen vallen, slaat het noodlot echter toe. Een slechte trap van Recber beland recht in de voeten van Luizão. Alpay kan niks anders doen dan een overtreding te begaan en hij haalt Luizão nog voor de 16 meter neer. Luizão glijdt echter het penalty gebied in en ondanks het feit dat de overtreding erbuiten begaan was krijgt Turkije een penalty tegen.
Rood is er voor Alpay. Rivaldo werkt de penalty koelbloedig binnen. Turkije had in de slotfase nog kansen om gelijk te maken, evenals er scoringskansen voor Brazilië waren. Er wordt echter niet meer gescoord in de grote hektiek.

Uit frustratie schiet Hakan Unsal de bal nog tegen Rivaldo aan, die bij de hoekvlag op de bal staat te wachten. Unsal kreeg hierdoor zijn tweede gele kaart en mist de volgende wedstrijd, mede dankzij onnodig theater van Rivaldo, die een fatale hoofdwond nabootste terwijl hij op de benen geraakt werd.

Het spannende duel, dat zonder twijfel de mooiste wedstrijd uit het WK was tot nu toe, werd in het bijzonder gekenmerkt door de terugkeer van Ronaldo. Hij leek goed in vorm te zijn, wat hij bewees met hard werken, stijlvolle acties en een mooie goal.

Brazilië: Marcos, Cafu, Lucio, Roque Junior, Carlos, Edmilson, Juninho Paulista (Vampeta 72), Gilberto, Ronaldinho (Denilson 67), Rivaldo, Ronaldo (Luizão 73).
Geel: Denilson.
Goals: Ronaldo (50), Rivaldo (87 pen).

Turkije: Rüstü, Korkmaz (Mansiz 66), Akyel, Alpay, Unsal, Ozat, Bastürk (Davala 65), Emre, Tugay (Erdem 88), Sukur, Sas.
Rood: Alpay (86), Unsal (90).
Geel: Akyel, Unsal, Alpay.
Goals: Sas (45)

Bezoekers: 33,842
Scheidsrechter: Young Joo Kim (Korea).