Verstappen vraagt faillissement Arrows aan

Gerbert (Tackleberry)
JaJoah wist ons vandaag het volgende te melden:

Jos Verstappen vraagt het faillissement van zijn voormalige werkgever Arrows aan. De Limburgse Formule 1-coureur is het wachten op betaling van achterstallig salaris over het seizoen 2001 en van gederfde inkomsten na zijn plotselinge ontslag begin dit jaar beu.
Dinsdag hing de Formule 1-renstal al een faillissementsaanvraag boven het hoofd, maar teambaas Tom Walkinshaw wist dat op het laatste moment af te wenden door schuldeiser Champion Recruitment Ltd., een toeleveringsbedrijf van Formule 1-onderdelen, te betalen.

Het in financiële nood verkerende Arrows heeft nu meer tijd gekregen om zijn crediteuren tegemoet te komen. De rechtbank in Leeds bepaalde gisteren dat een faillissementsaanvraag voor het team van Walkinshaw 28 dagen wordt uitgesteld. Er wacht inmiddels echter een rijtje schuldeisers dat om verschillende redenen geld wil zien van Arrows.

Jos Verstappen is de voornaamste crediteur. De coureur eist naar verluidt ruim vijf miljoen dollar (bijna zes miljoen euro) van Walkinshaw. Verstappen heeft nog salaris te goed over een gedeelte van het vorig seizoen en daarnaast eist hij genoegdoening wegens gedorven inkomsten. De Limburgse coureur had nog een doorlopend contract bij Arrows, maar werd begin dit jaar ontslagen op een moment dat alle andere Formule 1-stoeltjes al bezet waren.

Verstappen is blijkbaar niet de enige partij die het wachten op geld beu is. In zijn kielzog hebben zich nog zeven andere schuldeisers gemeld. Voornaamste zijn motorenleverancier Cosworth, dat nog drie miljoen dollar te goed heeft, en Verstappens collega Heinz-Harald Frentzen. De Duitser nam dit jaar de plek van Verstappen in, maar stapte enkele weken geleden op. Naar nu blijkt heeft ook hij nog geld te goed van Walkinshaw. Gerept wordt over een bedrag van 100.000 pond (160.000 euro).

De faillissementsaanvraag van Verstappen wordt behandeld bij het gerechtshof in Londen. Eind volgende week start de procedure, maar Arrows heeft de garantie gekregen dat het team vier weken de tijd krijgt om zijn schuldeisers tegemoet te komen. Arrows reageerde opgelucht op het uitstel. "We zullen ons uiterste best doen om de renstal van een toekomst te verzekeren. Alles is gericht op de verkoop van het team.'

Walkinshaw is in onderhandeling met een Amerikaanse multimiljonair. Ook de Schot Craig Pollock is in de markt. Hij heeft een bod gedaan van één dollar, inclusief de overname van alle schulden. Die bedragen om en nabij de vijftien miljoen dollar (zeventien miljoen euro).

De laatste weken haalde Walkinshaw keer op keer trucs uit om zijn licentie voor de Formule 1 te behouden. Hij liet de racewagens wel verschijnen en soms een paar rondjes trainen, maar aan de wedstrijden deden ze niet mee. De FIA, het overkoepelende orgaan, heeft nu echter opheldering geëist van Arrows over de handelwijze van het team. Een sanctie kan variëren van een geldboete tot het innemen van de racelicentie. In dat laatste geval verdwijnt de renstal van het toneel.