Activision wilde eigenlijk helemaal geen Modern Warfare

Morthill
Recentelijk is vrij duidelijk geworden dat Activision een bedrijf is dat het graag op safe speelt. Daar is niks mis mee, maar het zorgde bijna dat Brutal Legend nooit het daglicht kon zien. Ironisch genoeg had de uitgever in eerste instantie zelfs geen interesse in wat haar grootste titel zou worden: Call of Duty: Modern Warfare. In een interview met het Amerikaanse Official PlayStation Magazine zei Infinity Wards baas Vince Zampella dat Activision eigenlijk wilde dat Call of Duty 4 zich gewoon weer op de Tweede Wereldoorlog zou gaan richten. Als het aan de ontwikkelaar zelf had gelegen was Call of Duty 2 al een oorlogsshooter geweest die zich in een moderne setting afspeelde, maar Activision hield dat tegen.

"With Call of Duty 2, we were dead set against it being World War 2, but Activision really wanted it, the compromise sort of being that we'd get some dev kits for consoles in exchange for doing a World War 2 game."

Met Modern Warfare bleef Activision moeite doen om Infinity Ward ervan te overtuigen dat een moderne shooter geen goed idee was. De uitgever liet zelfs een uitgebreid marktonderzoek verrichten, om maar te laten zien dat zo'n game totaal niet goed in de markt zou liggen. Volgens ontwikkelaar Jason West moest er voor elke stap in de game gevochten worden. Het moest en zou namelijk gewoon weer een WWII-shooter worden.

Of het komt doordat de game zich in een moderne setting afspeelde, of dat de game het gewoon puur deed op eigen kracht zullen we nooit weten, maar uiteindelijk ging Call of Duty 4: Modern Warfare meer dan veertien miljoen keer over de toonbank. Niet geheel onterecht, want de cijfers waren er ook naar. Daarmee werd alle vrees van Activision wel van tafel geveegd. Gelukkig maar, want binnenkort komt Infinity Ward met Modern Warfare 2 en op basis van het vorige deel zijn de verwachtingen erg hoog gespannen. We zullen zien of de keus voor een moderne shooter ook op de lange termijn in het voordeel van de ontwikkelaar uitpakt.


Modern Warfare werd een van de populairste games van 2007