'Gevangenisstraf voor ouders van 18+-spelende kids'

Astrid (lizardtattoo)
In Nieuw-Zeeland wordt het, als het aan censor Bill Hastings ligt,binnenkort mogelijk om ouders die hun kinderen games geven die niet voor hen geschikt zijn, in de gevangenis te zetten. Dit om andere ouders af te schrikken. Als ouders hun kinderen games laten spelen die alleen bedoeld zijn voor 18 en ouder, dan breken ze de wet, en dat moet maar eens wat harder bestraft worden, zo vindt hij. Hij gaf de Grand Theft Auto-serie als voorbeeld. Een vader of moeder die kinderen dit soort spellen laat spelen kan een boete van 4000 euro tegemoet zien, of een gevangenisstraf van drie maanden.

"Men denkt wel dat het een overtreding van niks is, maar dat is niet zo." Tot nu toe is er nog niemand aangeklaagd voor een dergelijke overtreding, maar volgens Bill Hastings is zou het wel goed zijn als het zou gebeuren, omdat het een boodschap zou uitstralen dat de leeftijdsbeoordelingscommissie een serieuze zaak is. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat herhaalde blootstelling aan geweld en seksueel geweld een negatieve invloed heeft op de houding van kinderen. "Ouders moeten zich realiseren dat sommige spellen gemaakt zijn voor volwassenen. Het woord 'spel' is misschien misleidend, het is geen potje dammen."

Hij pleit er ook voor dat ouders de achterstand in technologische kennis snel inhalen. Kinderen zijn veel beter met allerlei apparaten dan hun ouders, en die kloof moet overbrugd worden. Om te beginnen moeten ouders meekijken met wat hun kinderen allemaal doen en spelen.

Tenslotte zei hij nog dat de motiverende factor bij het gehoorzamen van de wet niet de angst om gepakt te worden zou moeten zijn, maar de wetenschap dat je iets goeds doet voor je kind. "Dan slaap je 's nachts ook beter".

Bill Hastings wil ook de wet zodanig aanpassen dat alle games een leeftijdsbeoordeling krijgen. In Nieuw-Zeeland worden op dit moment alleen die games beoordeeld die 'objectionable material' hebben. Dit in tegenstelling tot films, die moeten allemaal voorzien worden van een leeftijdskeurmerkje. De Nieuw-Zeelandse minister van Binnenlandse Zaken heeft al aangegeven dat hij het in beginsel eens is met de voorstellen van Bill Hastings.