Sony betaalde mee aan CPU Xbox 360

Bart
In 2001 klopte Sony aan bij IBM voor een processor voor zijn nieuwe console, de PlayStation 3. Het moest een compleet nieuw ontwerp worden, krachtiger dan alles wat ooit bedacht was. Deze chip is nu bekend als de Cell Processor. De ontwikkeling van deze chip kostte Sony 400 miljoen dollar. Twee voormalig IBM-werknemers hebben nu echter in hun boek "The Race for a New Game Machine" bekendgemaakt dat Microsoft daar ook een graantje van heeft meegepikt.

In 2002 klopte Microsoft namelijk aan bij IBM voor een nieuwe CPU voor, je raadt het al, zijn nieuwe console. De Xbox 360 had destijds nog geen naam, maar inmiddels weten we waar het om draaide.

IBM was nog lang niet klaar met de Cell, maar was al een eind met de ontwikkeling. Ze lieten hun werk aan Microsoft zien, de eindbazen aldaar vonden het wel een interessant ontwerp. Ze gaven IBM dan ook opdracht om een CPU te maken die gebaseerd was op de belangrijkste onderdelen van de Cell. Dat scheelde natuurlijk gigantisch in de onderzoekskosten, de basis was immers al gelegd. En zo gebeurde het dat een paar verdiepingen boven de ontwerptafels van Sony's nieuwe processor, de nieuwe CPU van Microsoft op de testbank lag.

Het verhaal wordt echter nog mooier: door een fout in de chipfabriek van IBM was de eerste lading plaatjes silicium mislukt. Microsoft had echter voorzorgsmaatregelen genomen, ze hadden namelijk bij een andere chipfabriek productiecapaciteit ingehuurd voor het geval er iets mis zou gaan. Microsoft kon dus gewoon doorgaan met testen en produceren, terwijl Sony moest wachten op een nieuwe batch. Het gevolg is dat de Xbox 360 ongeveer een jaar eerder op de markt kwam dan de PlayStation 3, ondanks dat de ontwikkeling van de CPU een jaar later gestart was. En we weten allemaal wat dat betekend heeft voor de verkoopcijfers...