Riccitiello:"Kwaliteit alleen is niet genoeg"

Morthill
Sinds John Riccitiello terugkwam bij Electronic Arts in 2007 is er het een en ander veranderd binnen het bedrijf. Er zijn veel nieuwe IP's ontwikkeld en de kwaliteit van bepaalde series is flink vooruitgegaan. Zo zagen we dit najaar een hoop nieuwe namen als Dead Space, Left 4 Dead en Mirror's Edge voorbijkomen die het allemaal goede kritieken ontvingen. Toch vallen de verkoopcijfers tegen.

De best verkochte games voor EA blijven titels als The Sims en FIFA. In 2009 zal EA dan ook flink gaan bezuinigen op vernieuwing alleen en zal er gekeken gaan worden naar titels die echte kans hebben op succes, daarnaast wordt er intern het een en ander geherstructureerd om kosten te drukken. Dat meldde Riccitiello tijdens een persconferentie onlangs.

Deze kostenbesparingen zullen zeker geen invloed gaan hebben op de toewijding van het bedrijf om kwaliteit af te leveren aan de consument. De meeste series die stopgezet zullen worden, komen uit de casual titels en de meer traditionele series. Waarschijnlijk zullen er geen sporttitels gaan verdwijnen.

EA zal de komende tijd vooral gaan kijken hoe ze sterke titels commercieel aantrekkelijker kunnen maken. Het is leuk dat Mirror's Edge sterke reviews krijgt, maar als de game niet verkoopt heb je daar volgens Riccitiello weinig aan. Voor een vervolg zal gekeken worden naar hoe de game aantrekkelijker gemaakt kan worden voor het grote publiek.

Met betrekking tot de Wii ziet Riccitiello ook veel problemen. De console is veruit marktleider, maar de gamesomzet gaat voor tweederde naar Nintendo zelf. Het is erg lastig voor een third party ontwikkelaar om succes te boeken op de Wii. Games als FIFA en Boom Blox deden het wel goed, maar er is zeker meer te halen.