LittleBigPlanet is Youtube, MySpace en een bazaar in één

Kevin (KoosyNL)
Veel mensen met een Playstation 3 zullen 29 oktober in hun agenda hebben omcirkeld. Dat is namelijk de dag dat LittleBigPlanet uit zal komen. De game bestaat uit een speel-, creëer- en een deelgedeelte. Je kan levels spelen, zelf creëren en delen met mensen over de hele wereld. In een interview met Eurogamer heeft Alex Evans van Media Molecule een aantal zeer interessante uitspraken gedaan over de game, waaronder een aantal leuke nieuwe features.

Volgens Evans zijn de mogelijkheden van LittleBigPlanet oneindig. Hij denkt dat veel verschillende soorten gamers de game zullen oppakken en ervan zullen genieten. Zo zullen er mensen zijn die alleen de singleplayer spelen en zullen anderen zich verdiepen in het creëren van levels. Hij vergelijkt de game hierbij met Youtube. LittleBigPlanet is net als Youtube, een platform waar sommige mensen voor de lol kleine maar interessante dingen opzetten, en waar andere helemaal zich helemaal in verdiepen om een professioneel level te maken.

Ook ziet Evans het gebeuren dat mensen niet direct levels maken met echte gameplay. Hij denkt dat er genoeg mensen gewoon een ruimte willen maken waarin ze zichzelf kunnen uiten naar de rest van de wereld. Net zoals MySpace waarbij mensen foto's en onderwerpen op zetten waarin zij zich interesseren.

Daarnaast heeft Evans iets gezegd over het managen van rechten op voorwerpen die je maakt. Het is namelijk mogelijk om je eigen voorwerpen als collectors in je eigen levels te stoppen. Mensen kunnen dat specifieke voorwerp dan in hun eigen levels gebruiken. Om er voor te zorgen dat deze mensen dit voorwerp niet verder kunnen verspreiden, kan je er een copyright opzetten. Voorwerpen met een copyright zorgen ervoor dat het voorwerp zich alleen kan verspreiden via jouw level en dat mensen het voorwerp niet kunnen aanpassen. Evans voorspelt dat er levels zullen ontstaan die werken als een soort bazaar, waarin mensen alleen hun voorwerpen aanbieden.

Wil je het interview graag zelf doorlezen, dan kan je hier een kijkje nemen.