EU: Gamesindustrie moet minderjarigen beter beschermen

Morthill
Game-ontwikkelaars en winkels hebben twee jaar om met een industriebrede oplossing te komen om kinderen te beschermen tegen bloederige beelden. Dat maakte Viviane Reding, EU Information Society Commissioner, bekend op een persconferentie in Strasbourg. De Europese Commissie is van mening dat ontwikkelaars een zekere vrijheid moeten genieten bij het ontwikkelen van games, maar dat daar ook verplichtingen bij komen kijken.

When children go out to play today they enter the world of joysticks. We are not quite sure where they go and there is real anxiety from parents,

Hoewel de Europese Commissie ervoor had kunnen kiezen om zo'n regelgeving op te leggen aan de industrie, besloot ze om de industrie eerst zelf de kans te geven om met een betere te komen dan de huidige. Daarbij moeten uitgevers ook meer geld neerleggen om een begrip te kweken voor de leeftijdssymbolen die worden gebruikt.

De huidige standaard PEGI (Pan European Games Information) wordt gebruikt in 20 van de 27 EU-landen. Ook online wordt deze klassificatie gebruikt, alleen daar op veel kleinere schaal. De ELSPA (Entertainment and Leisure Software Publishers' Association), een lobbybedrijf binnen de industrie, vindt dat deze klassificatie in alle landen moet komen en ook online meer toegepast moet worden.

De Europese Commissie wil dat mensen bekend worden met de symbolen van de PEGI. De Commissie ging er in haar overwegingen van uit dat gewelddadige games niet per se leiden tot geweld. Het eventueel opleggen van een klassiificatie zou ook vooral een voorzorgsmaatregel zijn.