Leveringsproblemen Nintendo kost 1,3 miljard dollar?

Niels (Rossdale)
Het is geen geheim dat Nintendo problemen heeft met de massale vraag naar de Wii. Aangezien er nu al problemen zijn met leveringen, zijn onder andere enkele reclames voor hun console van de buis gehaald.

Analisten hebben berekend dat door het wereldwijde tekort aan Wii-consoles Nintendo zo'n 1,3 miljard dollar aand inkomsten mis gaan lopen. Sommige analisten denken echter dat Nintendo met opzet deze tekorten heeft laten ontstaan.

Op dit moment worden er maandelijks zo'n 1,8 miljoen Wii's geproduceerd, terwijl dit vorige maand nog op 1 miljoen consoles bleef steken.Nintendo maakte twee maanden geleden al bekend dat het niet aan de verwachte vraag zou kunnen voldoen, blijft de vraag in de Verenigde Staten en Europa onverminderd hoog. The New York Times schrijft dat wanneer er een nieuwe lading Wii's bij diverse winkels in de stad wordt afgeleverd, er binnen no-time een lange rij van mensen gevormd is die proberen één van de gewilde consoles in huis te halen.

Volgens James Lin, analist bij MDB Capital Group, is het tekort aan consoles 'onthutsend': 'Nintendo kan gemakkelijk het dubbele aantal Wii's verkopen als dat ze nu doen.'
George Harrison, (nee niet die George, maar de) senior vice president voor marketing bij Nintendo America, beweert echter dat Nintendo geen fouten heeft gemaakt: 'We vinden het vervelend dat we de consument niet kunnen bedienen en dat zij daarom overstappen naar een concurrerende console.' Volgens hem zijn de leveringsproblemen ontstaan doordat zij, net als andere fabrikanten, last heeft van een tekort aan dvd-drives.

Concurrent Sony is zeer gebaat bij het ontstane Wii-tekort. In november verkocht de Playstation 3 in Japan namelijk voor de eerste keer beter dan de Wii. De Japanse analist Masayuki Otani van het bedrijf Maruwa Securities beweert echter dat het tekort aan Wii's kunstmatig door Nintendo wordt volgehouden om de hype rond de console zo lang mogelijk in stand te houden. Hij beweert dat Nintendo bangis dat, als zij teveel Wii's produceren, de grote vraag naar de console te snel zou instorten.

Als je snel geld wilt verdienen en al in het bezit van een Wii bent dan is het misschien wel interessant om te weten dat op eBay er al Wii's verkocht worden voor 320 dollar. Dit is zo'n 28 procent boven de winkelprijs van 250 dollar.