Movie-playback van de Xbox 360 tegen het licht gehouden

J (SocialDisorder)
Consoles moeten tegenwoordig meer kunnen dan alleen spelletjes spelen. Één van die extra functies is het spelen van films, iets waar de Xbox 360 in eerdere tests van Extreme Tech verre van denderend in scoorde. De herfst-update die onlangs uitkwam herbergde "Improved deinterlacer support for video playback" in de lijst van verbeteringen. Reden voor Extreme Tech de Xbox 360 nogmaals op de pijnbank te leggen om te kijken of de DVD-playback nu beter is.

Helaas bleek dat de beeldkwaliteit nog altijd veel te wensen overlaat. Extreme Tech gebruikte de HQV-test-DVD om de kwaliteit te testen. Deze test-DVD biedt onderzoekers een set tools om de kwaliteit van een DVD-speler te testen, en de kwaliteit uit te drukken in een score. De maximale score die een speler kan halen is 130, de Xbox 360 wist slechts 40 punten te scoren.

Sinds kort maakt HQV ook eenzelfde soort testdisc om HD-playback te testen, dus legde Extreme Tech ook de HD-DVD-speler van de 360 langs de meetlat. Deze scoorde zelfs slechter dan de DVD-speler en kwam uit op 0 punten op een schaal van 0 tot 100.

Betekent dit dat de 360 een waardeloze (HD)DVD-speler is? Allerminst, aangezien de HQV-test zich anders gedraagt dan de meeste films. Het gros van de films die je in de winkel koopt geven aan de speler door hoe de film behandeld moet worden, en dan geeft de 360 een redelijk beeld. Bij films zonder deze informatie en tijdens het afspelen van mixed-mode data (bijvoorbeeld menu's) zul je echter verre van perfect beeld zien.