Sony en IBM brengen Cell naar 45nm

Victor (Diablos79)
Sony en IBM hebben hun partnerschap voor het ontwikkelen van processoren verlengd, en zijn overeen gekomen om de PS3's Cell Processor op 45nm te gaan produceren.

Eerder deze week vormde Sony al een joint-venture (JV) met Toshiba en verkocht hierbij hun productie-fabriek in Nagasaki, waar momenteel Cell en RSX worden geproduceerd, aan Toshiba. Welke name deze JV gaat krijgen is nog niet bekend, maar het zal de productie van Cell en RSX overnemen. Toshiba zal het grootste aandeel krijgen van de JV, zij zal 60% bezitten. Sony Computer Entertainment International zal 20% krijgen en de Sony Group neemt de overige 20% voor haar rekening. Deze deal borduurt voort op een eerder gevormde JV, genaamd Oita TS Semiconductor Corporation, die de twee bedrijven sloten in 1999, welke op dit moment de chips voor de PlayStations maakt.

De vraag was welke voordelen dit zou hebben voor Sony, en dit is nu duidelijk geworden door de nieuwe deal met IBM. Doordat Sony de fabriek in Nagasaki uit handen geeft valt er een kostenpost weg, namelijk die van het draaiende houden van de fabriek. Verder kan de fabriek in Nagasaki alleen 65nm produceren. In de toekomst zal deze ook over gaan op 45nm chips, maar voorlopig ligt de nadruk op 65nm chips. Sony zelf stapt over op een 45nm Cell processor voor de PS3 die IBM zal produceren in hun fabriek in New York. Een 45nm chip produceert minder warmte, is goedkoper om te maken en zal de productiekosten voor de PS3 laten dalen.

Met dank aan Nebo en Clipse voor het submitten van dit nieuws!