Rockstar stelt Manhunt 2 uit vanwege ESRB-rating

Morthill
Door de in Amerika verkregen rating van Adult Only voor de game Manhunt 2 heeft Rockstar besloten de game voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dit, omdat de game nu niet uitgebracht kan worden op de PlayStation- of Nintendoconsoles. Beide bedrijven hebben namelijk een policy, waarin staat dat bedrijven geen licentie krijgen voor AO-games. De enige console die dan overblijft is die van Microsoft en uiteraard de PC, maar zelfs dat zou geen fijne launch zijn, omdat ook nog eens veel Amerikaanse winkels geen games verkopen die van de ESRB een AO-rating hebben gekregen. Het bedrijf zou de game dus vrijwel niet kwijt kunnen aan winkelketens.

Dit alles zorgt dat Rockstar maar een beperkt aantal keuzes heeft voor de launch van de game.
A. De gok nemen en gewoon uitbrengen voor de PC en Xbox 360, al moet die dan wel eerst ontwikkeld worden, en dan maar hopen dat er genoeg winkels zijn die de game willen verkopen.
B. De inhoud aanpassen of overleggen met de ESRB om de rating te veranderen.
C. De game annuleren.
Omdat het eerste en het laatste eigenlijk geen reële opties zijn, zal het bedrijf dus waarschijnlijk de inhoud van de game minder gewelddadig moeten gaan maken, om die toch uit te kunnen brengen.

Het is niet alleen in Amerika dat Rockstar problemen heeft met de game, ook in de rest van de wereld struikelen politici over elkaar, met statements dat de game geband moet worden. Al eerder gebeurde dat in landen als Duitsland, Ierland, Italië en Engeland en ook in Nederland wil PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem: "dit extreem gewelddadige en sadistische spel verbieden". Het gaat zelfs zo ver dat er mensen zijn die voor dit soort games Europese afspraken willen maken.

Rockstar zoekt al jarenlang de grens op van wat wel en niet kan. Veel van hun games zorgden al voor relletjes binnen de politiek en vaak leverde ze dit flink extra verkoopcijfers op. Helaas voor het bedrijf hebben ze dat geluk niet deze keer, ze moeten dus nu gokken of een compromis sluiten.