Aandelen Sony bereiken hoogste punt in vijf jaar

Morthill
Sony mag de afgelopen maanden dan absurde hoeveelheden kritieken gekregen hebben rond de PlayStation 3, het was zo'n beetje de hype om Sony te dissen, maar toch heeft dit alles blijkbaar weinig invloed gehad op het bedrijf in het algemeen. Een krant voorspelde namelijk dat de winst kan verzesvoudigen dit fiscale jaar en dat nieuws zorgde er in Japan voor dat de aandelen hun hoogste punt bereikten in vijf jaar.

De verkopen van de PlayStation 3 zouden kunnen zorgen voor een winststijging naar 400 miljard yen, omgerekend een slordige 2,48 miljard euro (dit is voor de belastingdienst zijn deel krijgt). Een stuk meer dan de 60 miljard yen (372 miljoen euro) die verwacht werd.

Toch zou de launch niet zonder kosten zijn gegaan. Het lanceren van de PlayStation 3 zou het bedrijf zo'n 200 miljard yen gekost hebben, zo'n 1,24 miljard euro. Maar dit valt in het niet tegen de andere divisies van Sony. Verwacht wordt dan ook dat de omzet in 2007-2008 zal stijgen tot 8,7 biljoen yen, zo'n 53,49 miljard euro. Dit alles komt door een flinke stijging van het aantal verkochte LCD TVs en PS3's en de betere prestaties van de geproduceerde halfgeleiders.