The Darkness draait op dezelfde engine als Riddick

J (SocialDisorder)
Uit een interview met Playstation Magazine is naar voren gekomen dat Starbreeze Studios voor The Darkness van dezelfde engine gebruik maken als zij voor The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay deden. Hebben we hier dan met een ordinaire last-gen titel op next-gen consoles te maken? Nee, want de Riddick-engine was gebouwd met next-gen hardware in gedachten, om vervolgens gedowntuned te worden naar de capaciteiten van de Xbox. Eenzelfde principe zagen we eerder bij de Gran Turismo 4-engine die nu grotendeels GTHD aandrijft.

The Darkness is een vloek die de Estacado-familie al eeuwen teistert. De drager ervan krijgt bovennatuurlijke krachten, maar heeft tegelijk te maken met het feit dat er slechts één Darkness-drager kan zijn, en deze is altijd mannelijk. Zodra een Darkness-drager z'n zoon verwekt, verlaat The Darkness de vader. Doordat The Darkness een essentieel onderdeel van z'n lichaam is, komt de vader hierdoor te overlijden. The Darkness brengt vervolgens 21 jaar sluimerend door, om zich op de eenentwintigste verjaardag te openbaren.

Starbreeze erkent dat de superkrachten van Jackie nogal overweldigend kunnen zijn, je zult in het spel dan ook voordat The Darkness zich aandient de controle over Jackie aannemen.
De game is geheel HUD-loos. Je krijgt alleen twee puntjes te zien die de crosshairs van je guns voorstellen, hoe verder deze puntjes uit elkaar staan, hoe onnauwkeuriger Jackie zal schieten.
Om aan te geven welke Darkness-power je geselecteerd hebt, zal het patroon en de kleur van de tekeningen op de Darkling-koppen veranderen. Hiermee wordt ook het leerpatroon van het onder de knie krijgen van The Darkness gesimuleerd. Je gaat immers sneller herkennen welk patroon bij welke power hoort naar gelang het spel verder vordert.

Jackie zal het niet alleen tegen menselijke tegenstanders op moeten nemen. Over The Angelus, The Witchblade en Nottingham (de vijanden van The Darkness in de comic) werd niet gesproken, maar je zult wel naar de Otherworld reizen, waar je de meer bovennatuurlijke vijanden tegen komen. Tussendoor zul je hier waarschijnlijk meer over de voorgeschiedenis van The Darkness te weten komen.

De game zal zowel op Live! als op PS Network online te spelen zijn. Hierbij zal je als verschillende Darklings met allemaal verschillende eigenschappen het tegen elkaar opnemen.

Voor de liefhebbers van de comic is er bovendien goed nieuws. De game volgt een compleet ander verhaal dan de comic. Er zullen situaties uit de comic terugkomen, maar in principe volgt de game de comic niet. Dat dit nieuwe verhaal van dezelfde kwaliteit wordt als de comic, zorgt de oorspronkelijke schrijver Paul Jenkins voor, die ook het verhaal van de game schrijft.