Rule of Rose niet naar de UK

Maarten (kepler)
De uitgever van Rule of Rose, 505 Games, heeft besloten om het spel niet in Engeland uit te brengen. Rule of Rose is een survival/horror-spel dat zich afspeelt in Engeland van 1930 en kleine sadistische kinderen bepalen de regels in die nieuwe wereld die ontdekt wordt door de 19-jarige Jennifer.

De reden om het niet uit te brengen in Europa is het feit dat het Engelse Parlement kritiek had geuit op het spel en ook de Engelse kranten schreven over de wreedheden in het spel en het feit dat het spel te shockerend was. Deze kritiek kwam er ondanks dat het spel een 16+ rating heeft meegekregen.

Ook de Burgemeester van Rome en Franco Frattini, EU commissaris, hebben problemen met deze game. Frattini gebruikt dit spel als reden om het rating-systeem in Europa eventueel te gaan veranderen en dat de inhoud van games ook in de gaten moet worden gehouden.

Het probleem is echter dat veel van de wreedheden die de pers en politiek gebruikt helemaal niet voorkomen in het spel. Frattini bekritiseerde de commissie in Engeland die het spel een 16+ rating gaf omdat dat te laag zou zijn. De commissie vond zijn beschuldigingen belachelijk omdat hij scenarios die in het spel zouden voorkomen heeft verzonnen. “I have no idea where the suggestion of in-game sadomasochism has come from, nor children being buried underground. These are things that have been completely made up. I wouldn’t call the game violent. We’re not worried about our integrity being called into question, because Mr Frattini’s quotes are nonsense.”

Vanwege de slechte publiciteit in vooral de Engelse nieuwsbladen heeft 505 Games dus besloten om het spel voorlopig niet uit te brengen in Engeland en enkele Europese landen waaronder Italië. Of het spel nog wel zal uitkomen in de rest van Europa is nog niet bekend.