Frankrijk heeft 'minister van video-games'

Jaap (dikkedorus)
Frankrijk staat o.a. bekend om zijn prachtige schilderkunst en beelden, maar volgens de Franse minister van cultuur ontbreekt er nog een belangrijk kunstwerkje in de hogere kunstsferen. Donkey Kong.

"Call me the minister of video games if you want - I am proud of this,", aldus Renaud Donnedieu de Vabres tijdens een interview. Volgens hem kijken mensen al te lang neer op videogames, en zien zij niet de grote hoeveelheid creativiteit en culturele waarde die ze vertegenwoordigen.




Donnedieu probeert de spelindustrie als culturele industrie te laten erkennen. Hierdoor zou de industrie allerlei belastingvoordelen krijgen, net zoals de filmindustrie die al zo'n 500 miljoen aan overheidssteun heeft ontvangen.
Als voorbeeld wordt "Pro Evolution Soccer 5" gebruikt, deze game verdient al meer dan de meest populaire Harry Potter en de laatste Star-Wars DVD. Economisch is het natuurlijk erg interessant om in Frankrijk de economie wat te matsen. Vivendi Games, Ubisoft en Infogrames zitten allemaal in Frankrijk. Met meer dan 100 bedrijven, maakt Frankrijk, samen met Engeland, meer games dan de rest van Europa bij elkaar.



De laatste tijd gaat het wat minder met de Franse spelfabrieken: Infogrames heeft hoge schulden, Ubisoft raakte in 2004 19 procent van zijn aandelen kwijt aan rivaal EA en Vivendi draait op de winst van WoW, aldus Laurent Michaud, hoofd van de video games afdeling bij Idate.



Donnedieu ging een paar weken geleden naar Brussel om te bepleiten dat games cultureel erfgoed zijn en subsidies voor de gamesindustrie dus niet tegen de subsidierichtlijnen van de EU ingaan. De Interactive Software Federation of Europe is het er niet mee eens. Ze zijn bang dat subsidies de onafhankelijkheid van de industrie aantasten. Yves Guillemot van Ubisoft is van mening dat het nodig is om de salarissen competitief te houden in vergelijking met de rest van de wereld. Door de Franse salarissen werken maar 600 van de 3500 medewerkers van Ubisoft daadwerkelijk in Frankrijk.