Thompson wil 'Bully' voor releasedatum

J (SocialDisorder)
Onze grote vriend Jack Thompson laat weer eens van zich horen. Hij heeft een rechtszaak aangespannen tegen Take-Two Interactive. Dit keer eens niet vanwege een verborgen kopje hete koffie of iets dergelijks. Nee, meneer Thompson wil Bully hebben vóór de releasedatum, 1 oktober 2006. Thompson wil het niveau van geweld in deze toch allerminst agressief klinkende titel zelf zien voordat het de schappen in gaat.

Take-Two heeft overigens wel enigszins aanleiding gegeven voor deze rechtszaak, doordat de huidige omschrijving van het spel in strijd is met eerdere omschrijvingen. De eerste omschrijvingen waren vrij gewelddadig, terwijl de huidige vrij mild te noemen is. Bovendien heeft Take-Two al eens een veroordeling van de US Federal Trade Commision gehad wegens misleidende marketing van videogames.

Die misleidende marketing was voor GTA: San Andreas en Elder Scrolls IV: Oblivion. Deze spellen hadden een T for Teen-rating maar door de "Hot Coffee Mod" en verborgen naakt, werden deze naar M for Mature geupgrade.

Thompson beweert in zijn aanklacht dat Take-Two reviewers de game als geweldig voor kinderen van alle leeftijden laat omschrijven. Deze pre-releases van Bully hebben er voor gezorgd dat mensen buiten Take-Two en Rockstar de pre-release wettelijk op kunnen vragen.
Bovengenoemde geschiedenis van Take-Two versterkt bovendien de neiging voor een rechter om een partij die een pre-release-versie opeist in het gelijk te stellen.

In mei van dit jaar heeft Thompson via de Miami-Dade School Board, een organisatie die het op drie na grootste schoolsysteem van de VS overziet, een resolutie ontworpen waarin gevraagd wordt Bully niet uit te brengen, omdat het volgens Thompson een Columbine-sim is.
Experts op het gebied van pesterijen in de VS, GB en zelfs Australië en Nieuw-Zeeland doen ook een beroep op Take-Two om dit spel niet uit te brengen.
Bovendien heeft Microsoft de licentie voor een Xbox-release ingetrokken, waardoor Sony als laatste partij overblijft die onverschillig is.

Mocht Thompson Bully echt zo erg vinden als hij vermoedt, en het lijkt erop dat dat het geval zal zijn, dan zal hij een Amerikaanse release proberen te voorkomen met de hulp van een onafhankelijke analyse.

Opmerkelijk is overigens dat Wal-Mart ook een gedaagde is in deze zaak, aangezien zij pre-orders van iedereen aannemen, voordat er een leeftijds-keuring aan het spel is gegeven.