Games maken mensen minder gevoelig voor 'echt' geweld

Maarten (Nosh)
Mensen die geruime tijd games hebben gespeeld, reageren daarna minder heftig op geweld in het echte leven. Dit blijkt uit een onderzoek, gedaan door de drie psychologen Nicholas Carnagey, Craig Anderson, en Brad Bushman.
In tegenstelling tot andere studies onderzochten de psychologen niet de link tussen videogames en gewelddadige acties, maar richtten ze zich op videogames als een gevoelsverminderende factor.

De studie ging uit van 257 studenten, die 20 minuten lang gewelddadige games speelden. Na deze sessie kregen de gamers een video te zien van gewelddadigheden uit het echte leven. Hun hartslag en reactie van hun huid werd voor, tijdens en na beide sessies opgemeten. Hierna werden de resultaten vergeleken met die van een groep die ook de video had gezien, maar daarvoor niet hadden gegamed.
Uit deze resultaten bleek dat de gamers lichamelijk heftiger reageerden tijdens het gamen, dan tijdens de video. De groep non-gamers reageerde daarentegen even heftig op de video, als de gamers tijdens de gewelddadige spellen.

De resultaten van dit onderzoek sluiten aan op eerdere onderzoeken met andere vormen van media. Zo werd eerder al bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die langere tijd pornografie en geweld tegen vrouwen hadden gezien, minder sterk reageerden op diezelfde dingen in het echte leven.