Hogere maximumstraffen voor piraterij in Nederland

Ferdi (FerdiT)
Toeval bestaat: daarom hebben ze er immers een woord voor verzonnen. Sommige nieuwsfeitjes zijn echter wel héél toevallig. In dezelfde week dat de Xbox 360 wordt gekraakt, weet Stichting Brein namelijk te melden dat de maximumstraffen voor piraterij in Nederland zijn vergroot.

De maximale gevangenisstraf die een rechter kan opleggen aan burgers is blijven staan op vier jaar, maar de maximale geldboete is verhoogd van 45 duizend euro naar 67 duizend euro. Voor rechtspersonen (zeg maar: een bedrijf of stichting die zich schuldig maakt aan piraterij) loopt de maximale boete op tot maar liefst 670.000 euro.

Voor een boete van die hoogte moet het wel eerst tot een strafzaak komen. De meeste zaken over auteursrecht worden echter door de civiele rechter behandeld. In zo'n geval kan Brein, afgezien van inbeslagname van de goederen, een schadevergoeding en deel van de gemaakte winst opeisen.

Onlangs bekenden twee eigenaren van een gameswinkel in Hollywood nog schuld in een zaak over het modden van Xbox-consoles en leveren van gekopieerde games. Het tweetal hangt een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 250.000 dollar boven het hoofd.