Digital Jesters in problemen?

Rob (Keasis)
Digital Jesters, publisher van onder andere Bet On Soldier: Blood Sport, Pro Cycling Manager, Savage en Crazy Frog Racer lijkt in financiële nood te verkeren.

Digital Jesters is in 2003 opgericht toen de publisher CDV in een grote reorganisatie besloot hun kantoor in Engeland te sluiten. Enkele ex-werknemers van CDV-UK besloten toen hun eigen bedrijf te beginnen onder de naam Digital Jesters.

Al snel groeide Digital Jesters uit tot een groot bedrijf met een sterke positie als kleine onafhankelijke publisher. Met vernieuwende games als Savage en diverse goede strategy games leek het alsof Digital Jesters een goede toekomst tegemoet ging.

Maar eind 2005 leek het bedrijf in de problemen te zitten. Berichten wezen op een groot financieel tekort en het bedrijf verloor enkele belangrijke contracten. In oktober 2005 gaf Digital Jesters een persbericht uit waarmee ze lieten weten een nieuwe geldschieter gevonden te hebben. Hiermee zouden de problemen opgelost moeten zijn. Aldus Digital Jesters.

Maar al snel kwamen er tegenstrijdige berichten van developers die nog steeds geld moesten zien van Digital Jesters. Veel van de developers betichtten Digital Jesters van contractbreuk en gingen naar een andere publisher. Tegen Digital Jesters werd een aanklacht ingediend bij de Britse rechtbank.

Anno 2006 lijkt dan toch voor Digital Jesters het doek gevallen te zijn. De rechter oordeelde in het voordeel van de schuldeisers en er wordt een onderzoek ingesteld naar Digital Jesters.

Of dit daarwerkelijk het einde is voor Digital Jesters is niet geheel duidelijk. De website van Digital Jesters is sinds vanochtend geheel leeg, op een logo en contactadres na. Hoewel Digital Jesters misschien er weer bovenop zou kunnen komen, zou deze uitspraak wel eens de genadeklap voor Digital Jesters kunnen zijn.



Voor meer achtergrond informatie:
Oprichting Digital Jesters bron: Gamesindustry.biz
Developers klagen Digital Jesters aan bron: Gamesindustry.biz
Tegenslag voor Digital Jesters in rechtbank bron: Gamesindustry.biz